Україна і світ

На Донеччині судитимуть посадовців, які незаконно видавали «бойові» та присвоїли 2,6 млн грн

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо командира однієї з військових частин Донеччини та його чотирьох підлеглих, які налагодили протиправний механізм фіктивної виплати «бойових».

Про це йдеться у повідомленні ДБР.

Підозрювані розробили злочинну схему отримання частини з нарахованих «бойових» доплат військовим свого підрозділу.

Вони включили у списки для виплат військовослужбовців частини, які фактично не брали безпосередню участь у бойових діях та перебували за межами Донецької області.

Протягом 6 місяців десяти військовослужбовцям у різний період безпідставно нараховувалось по 100 тисяч гривень. Більшу частину коштів, начебто як благодійну допомогу для свого підрозділу, вони перераховували на вказаний командуванням картковий рахунок.

Так у період з березня по вересень 2022 року сума завданих державі збитків становила майже 3,5 млн грн, з яких 2 млн 64 тис. грн «отримали» командир частини та його спільники.

Працівники ДБР викрили злочинну схему, провели почеркознавчу, економічну та військову експертизи.

Командир військової частини та троє його підлеглих обвинувачуються у розтраті та заволодінні чужим майном, вчинених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).

Ще одна учасниця злочинної схеми обвинувачується у розтраті та заволодінні чужим майном, вчиненим організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України)

Обвинувальний акт направлено до суду. Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Раніше на Кіровоградщині працівники ДБР у співпраці зі Службою безпеки України викрили командира однієї з військових частин, який через недбалість допустив переплату майже 12 млн гривень при закупівлі паливних резервуарів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляла АрміяInform, у Міноборони готують нову Антикорупційну програму на 2024–2026 роки. Наразі обговорюються питання адаптації наявних антикорупційних механізмів до умов правового режиму воєнного стану, який потребує впровадження гнучких та ефективних рішень, що дозволять швидко реагувати на нові виклики.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-05 15:05:14