Україна і світ

чи потрібно сплачувати податки з надходжень на картку

Перекази родичам з-за кордону та податки на них — давно суперечлива тема, але з початком повномасштабного вторгнення вона набула ще більшої актуальності. Адже багато хто хоче допомогти рідним, які залишилися в Україні, або просто закинути коштів на збори.

– Пікантності ситуації додають і податківці, які добре знають її та тримають руку на фіскальному пульсі. Саме тому ми і вирішили розібратись у цій проблемі через призму дилеми: платити чи не платити, ось у чому питання, – зазначає адвокат у справах оподаткування Андрій Тамошюнас у коментарі Фактам ICTV.

Зараз дивляться

За словами адвоката, податківці вже давно говорять про необхідність внесення до оподатковуваного доходу сум грошових коштів, отриманих з-за кордону (навіть від родичів), причому за максимальною ставкою. Інформацію можна знайти у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі. Для цього варто обрати 103 категорію з підкатегорією 103.19.

– Загалом воно і зрозуміло (в сенсі не є несподіванкою), хоча дещо раніше підхід був діаметрально протилежним, – додає Тамошюнас.

Адвокат переконує, що такий підхід занадто фіскальний, адже системний аналіз норм законодавства надає деякі можливості для маневрів платників.

– Так, з одного боку, якщо родинні грошові перекази вважати подарунками, то повинна спрацьовувати і норма закону щодо нульової ставки податку (п.п. а п.п. 174.2.1. ПКУ). Хоча тут і може додати клопоту нерезидентський статус дарувальника (див. п.п. 174.2.3. ПКУ), – зазначає фахівець.

Податок на переказ коштів 2023 – коли не доведеться сплачувати

Адвокат у справах оподаткування наголошує, ніхто не скасовував визначення сім’ї та обов’язків. Приклади:

  • Утримування повнолітніми дітьми своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги (ст. 202 СКУ).
  • Утримування батьками своїх неповнолітніх дітей до 18 років (ст. 180 СКУ).
  • Утримування повнолітніх непрацездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги (ст. 198 СКУ).
  • Утримування повнолітніх дітей, які продовжують навчання (до 23 років) (ст. 199 СКУ).
  • Матеріальна підтримка дружини та чоловіка (ст. 75 СКУ).

– До речі, в останньому випадку заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, отримані (причому незалежно від того, в Україні чи за кордоном) одним із подружжя, взагалі є об`єктом права спільної власності (ч. 2 ст. 61 СКУ), – додає спеціаліст.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Саме тому переказ коштів у цих випадках – це не отримання доходу, а виконання покладеного законом сімейного обов’язку, тобто передання коштів усередині родини.

– Однак, враховуючи однозначність підходу органів ДПС, вважаємо за доцільне дещо посилити наведені маневри, – додає Андрій Тамошюнас.

Варто дотримуватися низки кроків, щоб у ДПС не залишилось до вас зайвих питань:

  • отримати підтвердження резидентського статусу родичів, що робили перекази (довідку-підтвердження статусу податкового резидента України), щоб нівелювати можливість застосування збільшеної ставки податку за п.п. 174.2.3. ПКУ або використовувати застосування презумпції правомірності рішень платника (п.п. 4.1.4. ПКУ) у разі наявності у родича статусу “нереза”;
  • отримати підтверджувальні документи щодо сум отриманих такими родичами доходів з іноземних джерел та сум сплачених ними податків в іноземній юрисдикції (це може допомогти, наприклад, якщо йдеться про подружжя і перераховані суми є спільною власністю, а отже оподатковувати два рази один і той самий об’єкт зась).
  • інші докази (наприклад, докази родинних зв’язків, листування з банком);
  • якщо ж вищеперераховані дії не допомогли, то справу можна оскаржувати у суді, проте перед цим ліпше зі спеціалістом порадитись щодо перспектив.

– До речі, є і третій бік “маневра”, коли податковий закон (див. ст.165 ПКУ) напряму звільняє отримані перекази від оподаткування (наприклад, аліменти навіть від нерезидента), отримання та/або повернення позики). Але оскільки тут все максимально чітко та конкретно, то податківцям, як-то кажуть, нічим крити, – зазначає адвокат.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 10:16:05