Україна і світ

Фронт, вбивство Фаріон, Кулеба у Китаї та Гарріс замість Байдена: головні події тижня

За цей тиждень відбулося чимало важливих подій, як на міжнародній арені, так і всередині нашої країни, зокрема, на фронті. Так, найгарячішою ділянкою залишається Покровський напрямок, там окупанти намагаються активно прориватися. До того ж, українські військові заговорили про загрозу нового наступу на Харківському напрямку.

Головною подією тижня, безумовно, стало зняття Джо Байдена своєї кандидатури з президентських перегонів, що викликало деяке занепокоєння в українській спільноті.

А ось візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Китаю говорить про поновлення діалогу між Китаєм та Україною, що вказує на деякий прорив у відносинах між країнами.

Зараз дивляться

Про інші події тижня та аналіз їх впливу на Україну – Факти ICTV поговорили з експертами, зокрема, політологом Володимиром Фесенком та керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

Ситуація на фронті

Після відходу ЗСУ з Урожайного на Донеччині у середині липня на Покровському напрямку не вшухають бойові дії. Він, за повідомленнями британської розвідки, є найгарячішим участком фронту – там росіяни зосередили основні свої зусилля.

– Цілком імовірно, що напрямок Авдіївка – Покровськ у Донецькій області залишається основним напрямком для зусиль Росії і, відповідно, там російські сили упродовж останнього місяця підтримували найвищі операційні темпи, – повідомили в оборонному відомстві Великої Британії.

Також російські військові продовжили просуватися на північ і захід від Очеретиного у напрямку Покровська. Водночас ЗС РФ трошки пішли вперед у напрямку селища Нью-Йорк.

До того ж, тривають бої за Прогрес на Донеччині – українські військові вживають заходів для вибивання російських окупантів звідти.

– Ситуація на Покровському напрямку в смузі відповідальності, де зокрема ведуть оборонні бої підрозділи 31-ї окремої механізованої бригади, напружена та складна. Військовослужбовці бригади продовжують мужньо тримати оборону в напрямку Прогресу, Лозуватського, Іванівки та Воздвиженки, – йдеться у повідомленні ОСУВ Хортиця.

 

Також на тижні головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів про ситуацію на фронті, зауваживши, що окупанти продовжують прориватися в напрямку Покровська, незважаючи на високі втрати. Він наголосив, що жорсткі бої точаться в Красногорівці, у районах Прогреса, Залізного, Північного, Часового Яра. 

До того ж, він повідомив, що окупанти не полишають спроб захопити Стельмахівку, Макіївку, атакують українські позиції в Іванівському, Кліщіївці, намагаються захопити острови пойми лівого берега річки Дніпро. Таким чином, фактично на всій лінії фронту йдуть активні бойові дії різної інтенсивності.

 

– Покровський напрямок є саме тією ділянкою фронту, де ворог має найбільші тактичні успіхи. Там дійсно РФ атакує значними силами, окупанти просунулися та захопили Прогрес, а наразі намагаються йти далі.

Наші сили утримають оборону по лінії берегу річки Вовча на цьому напрямку. Видно, що противник намагається пришвидшити темпи операції, перекидає більше сил, щоб досягти сильнішого прориву, ніж вони мають наразі. Тобто це справді найгарячіший напрямок фронту, де триває багато бойових зіткнень, – розповів Фактам ICTV керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Такі дії окупантів, як зауважує військовий експерт, обумовлені тим, що вони хочуть спробувати рушити або у бік Костянтинівки із перекриттям траси, або піти на Покровськ. Однак, за словами Мусієнка, атаки РФ українські військові вправно відбивають, проте проблема полягає у тому, що у ворога є вогнева перевага.

– Вони не захоплють наші позиції, а просто їх руйнують. А загалом наші сили тримають лінію оборони і роблять це досить впевнено, тому що навіть відходи з позицій відбуваються контрольовано та злагоджено, без того, щоб дати ворогу зайти в тил, – наголошує військовий експерт.

Зі свого боку на цьому тижні заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін зауважив, що скоро ми побачимо нову хвилю спроб прорватись на Харків.

– Ми вже бачимо як вони перекинули частину поповнення на цей напрямок і готуються до продовження наступальних дій. Змінюються кадри в їхній армії, пересуваються дивізії. Досить вірогідно, що скоро ми побачимо нову хвилю спроб прорватись на Харків, – наголосив він.

На думку Мусієнка, ворог утримуватиме свої сили на Харківському напрямку з метою сковування нашого угруповання та не допущення переміщення українських сил на інші напрямки. Ще однією метою є відволікання уваги командування ЗСУ від інших ділянок фронту.

– Тобто справді РФ перекинула свої сили на Харківський напрямок, а саме під Вовчанськ, Глибоке і, очевидно, там відбувається ротація та підсилення підрозділів. І тому, звичайно, побоючись, що українські війська витіснять окупантів з зайнятих ними позицій, зруйнують так звану цю санітарну зону, вони й здійснюють підсилення й намагаються атакувати певними силами, – зауважує він.

Що стосується пожвавлення та інтенсифікації бойових дій, Мусієнко зауважує, що є підстави вважати, що цього варто очікувати на Запорізькому, а не Харківському напрямку.

Єдине, що по часовим термінам, тут важко сказати – це, скоріше за все, відбудеться після того, як російські війська візьмуть паузу у серпні, підуть на доукомплектування й перегрупування і десь станом на жовтень кремлівський диктатор Володимир Путін спробує провести політико-пропагандистський наступ на Запорізькому напрямку.

– Мета – не військові здобутки, бо там чогось досягти вони не зможуть, тим більше про захоплення Запоріжжя взагалі не йдеться. РФ хоче напередодні виборів президента США продемонструвати, що вона мовляв має сили для реалізації путінського ультиматуму щодо того, що Запоріжжя і Херсон повинні відійти Росії. Це буде спрямовано більше на Дональда Трампа, щоб продемонструвати, що мовляв Україна не здатна перехопити ініціативу і має проблеми на полі бою. А відтак РФ наголошуватиме, що Україну треба схиляти до перемовин, – вважає військовий експерт.

Загалом, зауважує Мусієнко, якщо подивитися на фронт, то видно, що наші сили на більшості напрямках укріплюють оборону. За словами експерта, не зважаючи на те, що наразі ворог має успіхи на Покровському напрямку, Куп’янсько-Лиманський напрямок досить міцний.

– Хочу зауважити, що той успіх, який наразі має Росія, не треба сприймати панічно, а треба розуміти, що дії наших військ в обороні, завдання втрат і зупинка темпу наступальних операцій російських військ призведе до того, що змусить РФ зупинити ці атаки, – наголошує він.

Зокрема на Херсонському напрямку ситуація наступна. Речник оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Дмитро Лиховій заявив, що ЗСУ продовжують виконувати бойові завдання неподалік села Кринки Херсонської області, попри те, що воно практично знищене російськими окупантами.

– Позиції українських сил у селі Кринки були зруйновані вщент внаслідок тривалих та інтенсивних ворожих обстрілів й авіаударів. Саме село практично повністю знищене, – сказав Лиховій.

Однак, не зважаючи на складну ситуацію на фронті, наші військові продовжують ліквідацію російських “пташок”. Так, за цей тиждень було знищено одразу декілька штурмовиків Су-25. Так, 19 липня наші захисники відмінусували одну одиницю на Покровському напрямку. Також подібну операцію було проведено 23 липня. В ОСУВ Хортиця навіть окреслили це, як “Покровський трикутник для російської авіації”.

Вбивство Фаріон

Увечері 19 липня у колишню народну депутатку Ірину Фаріон стріляли у Львові, після чого жінка померла у реанімації. Вже 25 липня у Дніпрі затримали підозрюваного у злочині. Ним виявився 18-річний уродженець міста, який, за даними слідства, під час підготовки до злочину орендував щонайменше три квартири у Львові.

Наразі прокуратура готується оголосити йому підозру в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України), вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Основними версіями вбивства є громадська та політична діяльність Фаріон, а також особиста неприязнь. Не виключає слідство і причетності спецслужб РФ.

– На мій погляд обов’язково у вбивстві пані Фаріон треба розслідувати російський слід, тому що об’єктивно це вбивство відповідає саме інтересам Росії, оскільки спрямоване на те, щоб зіткнути україномовне та російськомовне населення, Захід та Схід. Це суто російські підходи, – розповів Фактам ICTV політолог Володимир Фесенко.

До того ж, на погляд експерта, підозріло виглядає той момент, що саме у російських пабліках з’явилося відео вбивства Фаріон.

– Далі росЗМІ називають це ініціативою “национал-социалистической и расисткой организации”. Це штамп російської пропаганди. І вже є ознакою того, що вбивство має російський слід, – додає він.

Він зауважує, що цілком ймовірно, що цього хлопця могли використовувати російські спецслужби та підштовхувати до таких дій.

– В принципі молоді люди з нестійкими поглядами інколи можуть бути й одиноками, які хочуть залишитися таким чином в історії або вважають, що таким чином роблять історію. Таке буває, але відомо, що ними часто користуються терористичні організації, спецслужби. Отаких молодих людей з нестійкою психікою дуже легко використовувати для здійснення таких дій, – каже він.

Тож, зауважує експерт, російський слід точно треба рослідувати і головне формувати запобіжники, щоб не було повторення таких ситуацій.

 – І тут справа не лише у тому, що російські спецслужби хочуть розсварити нас, зіткнути нас у внутрішній війні і тому Ірина Фаріон була обрана у якості символічної жертви, оскільки розглядалася, як конфліктна фігура, яка мала викликати збурення. А ще однією метою є вкидання самого прецеденту – прецеденту насильницьких дій, що політиків можна вбивати і треба вбивати, – додав він.

Відключень світла в Україні стало менше

Цього тижня українці відчули значне поліпшення ситуації в енергосистемі. Так, 24 липня до 16-ї години взагалі не було відключень жодних по Україні, по деяких регіонах – до 18-ї години. 25 липня ситуація була ще краще.

Таке покращення пов’язано насамперед з виведенням з планового ремонту енергоблока раніше запланованого терміну. Це додало в систему 1 ГВт потужності.

Також відключень світла в Україні стало менше через зниження температури на дворі – після аномальної спеки відбулося відчутне полегшення.


Ще однією важливою подією стало те, що українцям почали надавати доступні кредити на енергообладнання.

– Держава створює умови для можливості підвищення громадянами та бізнесом власної енергонезалежності через встановлення альтернативних джерел енергії з мінімальною кількістю бюрократичних процедур та можливостями залучення фінансування для таких проєктів, – пояснила віцепрем’єр-міністр, міністр економіки України Юлія Свириденко.

Які програми кредитування доступні українцям, читайте за посиланням.

Атака дронів в РФ та ураження судна Славянин

Протягом тижня Росія продовжила потерпати від атак дронами. Так, вночі 20 липня у Ростовській області РФ пролунали потужні вибухи в районі військового аеродрому Міллерово та нафтобази.

Міллерово на карті

У районі злітно-посадкової смуги та стоянок літаків після прильотів почалася пожежа.

А 22 липня під удар безпілотників потрапили військовий аеродром у Морозовську та НПЗ у Туапсе.

Внаслідок атаки безпілотників уранці 23 липня в порту Кавказ Краснодарського краю РФ спалахнуло поромне судно Славянин.

Порт Кавказ на карті

– Окупанти використовували цей паром для перевезення залізничних вагонів, автотранспорту та контейнерів у військових цілях. Славянин – третій і останній залізничний пором, який РФ мала у зазначеному регіоні, – зазначили в Генштабі ЗСУ.

У російському Курську прогриміла серія потужних вибухів через масовий наліт дронів у ніч з 24 на 25 липня.

Цього тижня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розкрив, у яку кількість об’єктів критичної інфраструктури РФ Україна поцілила дронами. Зокрема, йдеться про 200 таких цілей.

Зняття Байденом своєї кандидатури з перегонів

21 липня президент США Джо Байден заявив про вихід із передвиборчих перегонів та підтримку віцепрезидентки Камали Гарріс у балотуванні замість нього.

Сам Байден назвав своє рішення питанням демократії. Президент наголосив, що його досягнення на цій посаді заслуговують на другий термін, але ніщо не може стати на шляху порятунку американської демократії, зокрема й особисті амбіції.

Зі свого боку Камала Гарріс погодилася боротися за номінацію від Демократичної партії (з’їзд заплановано на 19-22 серпня), а потім і перемогу на виборах президента США.

– Тиск  на Байдена був і він посилювався, аби той сам відмовився від участі у президентських виборах. Ці заклики почали лунати особливо потужно після його невдалих дебатів з Дональдом Трампом, саміт НАТО посилив позицію демократів, що чинному президенту США не треба переобиратися на новий термін.

А замах на Трампа дав неочікуванний ефект – скажімо так, цілили в одного, а “поцілили” у Байдена. Це призвело до психологічно-емоційного вибуху у республіканців, у самого Трампа, вони вже відчули себе переможцями, а у демократів навпаки відбулася розгубленість. А тут ще чергова хвороба Байдена, те, що він захворів на Covid-19, можливо також вплинула, – зауважує політолог Володимир Фесенко.


Замах на Дональда Трампа 13 липня 2024

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп рішення Байдена назвав виправданим та висловив переконання, що перемогти віцепрезидента Камалу Гарріс йому буде ще простіше, ніж чинного очільника Сполучених Штатів.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський прокоментував вихід Байден з президентських перегонів, назвавши це рішення важким, але сильним.


– Для України це означає, що переможець виборів президента США далеко не визначений. У нас багато хто почав готуватися до того, що Трамп неминуче стане наступним головою штатів, одна такі висновки робити зарано. Тепер боротьба у США не те, що починається з нуля, а більше оновлюється – Трампу протистоятиме більш молодий, контрастний опонент. І виникає у перегонах нова інтрига – переможець не відомий, – зауважує політолог Володимир Фесенко.

Зауважимо, що на тлі цих подій голова нашої держави висловився про можливе президентство Трампа, зауваживши, що робота з ним у разі його перемоги буде важкою, але Україна до цього готова.

Зауважимо, що кілька днів тому Трамп оголосив сенатора від штату Огайо Джей Ді Венса своїм помічником на листопадових виборах президента.  Раніше 39-річний сенатор заявляв, що йому байдуже, що буде з Україною в тому чи іншому випадку. Висування Венса посилило побоювання, що допомога США Україні може зійти нанівець у разі, якщо Трамп знову стане президентом.

Зі свого боку Трамп під час телефоної розмови з Зеленським закликав його не вірити у фейки, що його перемога нібито може бути вигідною Росії. Також лідери обговорювали особисту зустріч.

Наш президент у свою чергу закликав Трампа не вірити лідерам держав, які намагаються виправдати дії російського диктатора Володимира Путіна. Він наголосив, що немає жодних виправдань для вбивці.

За словами політолога Володимира Фесенка, для України важливою є перемога саме демократії, а не якоїсь окремої партії чи особистості. Також в інтересах нашої держави, щоб після виборів США й надалі відігравали потужну лідерську роль у міжнародних відносинах, а також, щоб Україна зберегла двопартійну підтримку штатів.

– Трамп, Гарріс, демократи, республіканці, будь-хто – це неважливо. Ми маємо працювати і з Камалою Гарріс, і з Дональдом Трампом поки йдуть вибори, а коли їх результат буде визначено, наша країна працюватиме із переможцем президентських перегонів, як новим керівником США, – зауважує політолог.

Візит Кулеби до Китаю

На цьому тижні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на запрошення глави МЗС КНР Ван Ї здійснив візит до Китаю. Під час зустрічей дипломати обговорили актуальний стан та перспективи розвитку українсько-китайських відносин.

Головною ж темою переговорів став пошук шляхів припинення агресії РФ проти України та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру. На тлі цього китайська сторона не забарилася повідомити про свої власні очікування від візиту Кулеби, мовляв попри окупацію Росією українських територій, Ван Ї на переговорах із його українським колегою закликатиме до припинення вогню й мирного врегулювання конфлікту.

– Китайська сторона продовжить стояти на боці миру, надавати підтримку зміцненню консенсусу в міжнародній спільноті та спільно шукати реальні шляхи врегулювання “кризи в Україні” (так у Китаї називають російську агресію проти України, – Ред.) політичними методами, – каже речниця МЗС Китаю Мао Нін.

Зокрема, китайська дипломатка Мао Нін не згадала про необхідність дотримання принципів Статуту ООН щодо поваги до суверенітету й територіальної цілісності держав, що вимагає від Росії звільнити окуповані українські території.

Зі свого боку Кулеба в Китаї назвав умову для переговорів України з РФ. Він зауважив, що позиція нашої країни полягає в готовності вести переговорний процес з РФ на певному етапі, коли вона буде готова вести переговори доброчесно, водночас наголосивши, що наразі такої готовності не спостерігається.

Сам Ван Ї відзначив тверду відданість КНР просуванню політичного врегулювання кризи.

За його словами, останнім часом як Україна, так і Росія надіслали різною мірою сигнали про готовність до переговорів.

– Хоча умови та час ще не назріли, ми підтримуємо всі зусилля, які сприяють миру, і готові продовжувати відігравати конструктивну роль у припиненні вогню та відновленні мирних переговорів, – наголосив він.

Як зауважує політолог Володимир Фесенко, важливий сам факт цього візиту, тому що протягом 12 років в Китаї не було міністра МЗС України.

– Для дипломатичних відносин – це величезний термін. А йдеться про одну з найвпливовіших країн світу. Після візиту експрезидента України Віктора Януковича у грудні 2013 року до КНР ніхто з очільників нашої країни не відвідував Китай. Чинний голова держави Володимир Зеленський висловлював таке бажання, українська сторона також хотіла, щоб наш міністр МЗС приїхав до китайської країни. Однак Китай не давав дозволу. Тому, по-перше, важливий сам факт візиту, по-друге, важливо, що китайці самі запросили нас, – зазначив політолог.

І як зауважив Фесенко, налагодження україно-китайських відносин важливе через впливовість КНР у міжнародних відносинах світу, опосередкований вплив Китаю на обговорення мирних перемовин щодо завершення війни в Україні.

– Зараз ця стіна недовіри, прохолодного ставлення вона не подолана, але відбувся певний прорив. Активний діалог на високому рівні між Китаєм та Україною відновився і для нас це важливо, як з точки зору взаємодії з КНР у рамках мирного процесу, так і у якості самого факту відновлення діалогу між країнами, – додав політолог.

А показником ефективності візиту Дмитра Кулеби до КНР стануть подальші події – якщо, наприклад, Китай візьме участь у конференціях у Катарі, Туреччині, Канаді, які є наслідком першого саміту миру, у якому країна відмовилась брати участь, або відбудуться інші важливі взаємодії між державами.

– Українська сторона розраховує на більш активну участь Китаю у мирному процесі і для нас важливо, що Китай має величезний вплив на країни Глобального півдня. Для цих держав наша взаємодія з Китаєм є сигналом, що з нами можна мати справу, домовлятися тощо, – говорить Володимир Фесенко.

Ще одним важливим моментом є вплив на Росію, оскільки, як показав час саме Китай здатен стримувати країну-агресора від певних дуже поганих дій, наприклад, від застосування тактичної ядерної зброї проти України.

Наслідки візиту Кулеби до Китаю, можливо, проявляться неодразу, можуть бути коливання у двосторонніх відносинах, але на сьогодні важливо, що діалог між країнам відновився. Також подальша взаємодія з Китаєм важлива у якості двосторонніх відносин, оскільки КНР залишається одним з головних торгівельно-економічних партнерів нашої держави.

Олімпійські ігри-2024

26 липня у Франції стартують Олімпійські ігри 2024 і триватимуть до 11 серпня. Саме сьогодні офіційна церемонія відкриття у Парижі. На заході тенісистка Еліна Світоліна та плавець Михайло Романчук нестимуть прапор України.

У Франції розіграють загалом 329 комплектів нагород. Факти ICTV публікували розклад змагань та коли виступатимуть українці

У день відкриття Олімпіади-2024 у Франції стався збій у роботі залізниці – влада країни вже назвала цей крок диверсією. Зазначається, що багато маршрутів доведеться скасувати, а ситуація триватиме “щонайменше всі вихідні, поки триватимуть ремонтні роботи”. А це порушить плани щонайменше 800 тис. французьких туристів.


Безпілотники, Відключення електроенергії, Війна в Україні, Володимир Зеленський, Джо Байден, Дмитро Кулеба, Дональд Трамп, Дрони, Китай, Олімпійські ігри, Олександр Сирський, Фронт

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 21:07:08