Україна і світ

Чи може боліти голова від спеки: відповідь лікаря

Спекотна погода для багатьох людей є справжнім випробуванням. За високої температури повітря може бути втома, погане самопочуття та головний біль.

Чому виникає головний біль і погане самопочуття у спеку та як покращити самопочуття — читайте коментар лікаря у матеріалі Фактів ICTV.

Чи може боліти голова від спеки

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку високі температури негативно впливають на здоров’я багатьох людей.

Зараз дивляться

Особливо небезпечна спека для:

  • людей похилого віку;
  • немовлят;
  • людей з хронічними захворюваннями;
  • людей, які працюють на вулиці.

— Надмірне тепло може спровокувати виснаження організму, тепловий та сонячний удари, сонячні опіки, кропив’янки, спричинені дією високих температур, пітницю, загострити наявні серцево-судинні, респіраторні, ниркові захворювання тощо, — каже сімейна лікарка та консультантка з питань грудного вигодовування Алла Сніцар.

За її словами, під час спеки також можуть турбувати головні болі через зневоднення організму. Саме через дефіцит рідини погіршується кровопостачання мозку, який, як відомо, на 90% складається з води.

— Тому під час спекотної погоди важливо пити чисту воду в достатній кількості, щоб підтримувати нормальну життєдіяльність організму, — наголосила Алла Сніцар.

Як зменшити головний біль від спеки та покращити самопочуття

Для того щоб пережити спекотну погоду та не потрапити до лікарні, необхідно дотримуватись певних правил.

Сімейна лікарка Алла Сніцар надає поради, як правильно пережити спеку:

  • Зменшити час перебування на сонці та пам’ятати про безпечні години — до 10:00 та після 16:00. Якщо перебування на сонці не уникнути, то шукайте тінь, особливо опівдні.
  • Влітку краще носити одяг з довгими рукавами з натуральної тканини, світлого кольору та вільного крою.
  • Обов’язково носіть головні убори — кепку, капелюшок, панамку, бажано з широкими полями, щоб захищало обличчя, шию, вуха, голову.
  • Носіть сонцезахисні окуляри, які блокують промені UVA та UVB.
  • За 20-30 хвилин до виходу на вулицю не забувайте наносити сонцезахисний крем (це правило стосується усіх без винятку) з SPF 30 і широкого спектру дії, щоб захистити від УФВ та УФА.

Пам’ятайте, що кожні 2 години необхідно поновлювати SPF, особливо після купання, перебування в басейні чи після активного потовиділення.

  • Пийте достатню кількість води. Обов’язково носіть з собою пляшку з водою, пийте воду кожні 10-15 хв по кілька ковтків.

— Скільки саме пити води — залежить від вашої активності. Але однозначно в спеку ми потребуємо її більше ніж зазвичай. Орієнтуйтеся на відчуття спраги та колір сечі. Якщо ви рідко ходите до туалету і вона темніша ніж зазвичай, то ви вживаєте недостатньо рідини, — зазначила сімейний лікар.

  • Уникайте споживання кави, алкоголю, солодкої газованої води, оскільки вони призводять до зневоднення, але спрагу не втамовують.
  • Із продуктів надавайте перевагу свіжим овочам та фруктам, уникайте жирного, солодкого, копченого.

— Якщо в середині дня є можливість прийняти душ — це влучна ідея. Не забувайте про термальні води у спреях, це теж класна річ, — каже Алла Сніцар.

Прислухайтеся до свого організму та до себе!

Сімейна лікарка також нагадала: дітей та домашніх тварин заборонено залишати в зачиненій машині. Наслідки можуть бути жахливі — від непритомності до смерті.

Бережіть себе та рідних!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 16:51:07