Україна і світ

Близько 391 тис. осіб помирає щороку через вживання ультраперероблених продуктів – ВООЗ

Щороку в Європі помирає близько 391 тис. осіб внаслідок вживання ультраперероблених продуктів.

Разом із алкоголем, викопним паливом і тютюном ці чотири галузі призводять до більше 2,7 млн смертей (близько чверті) на континенті щорічно.

Такі висновки зробила Всесвітня організація охорони здоров’я у звіті про комерційні детермінанти неінфекційних захворювань у Європейському регіоні.

Зараз дивляться

Які продукти найчастіше призводять до смерті

Згідно системі класифікації Nova, ультраперероблені продукти виготовляються переважно або повністю з речовин, які отримані з їжі та добавок з мінімальним використанням натуральних інгредієнтів.

Причиною 252 187 смертей стали раціони, у яких міститься багато солі.

Спосіб харчування, у якому багато переробленого м’яса, став причиною 117 290 смертей на рік.

Напої з цукром призвели до 15 606 смертей, а раціони з високим вмістом трансжирів – до 6056.

Науковці з Австралії виявили, що часте вживання цих продуктів підвищує ризик 32 несприятливих наслідків для здоров’я, серед них: рак, серйозні захворювання серця і легенів, психічні розлади та передчасна смерть.

Як відреагували представники харчової промисловості

ВООЗ також стверджує, що виробники ультраперероблених продуктів посилюють вплив своєї продукції на неінфекційні захворювання, лобіюючи уряди та впливаючи на державну політику, особливо під час пандемії Covid-19.

Представники харчової промисловості розкритикували звіт. Вони сказали, що він необґрунтований.

– Порівнювати споживання перероблених продуктів із тютюновою і паливною промисловістю безвідповідально і вводить в оману, – сказала Ребекка Фернандес, науковий директор торгової асоціації FoodDrink Europe.

У ВООЗ закликають уряди країн ухвалити більш жорсткі закони для обмеження маркетингу шкідливих продуктів. Також радять підвищити прозорість лобіювання і конфліктів інтересів у фінансованих промисловістю дослідженнях, збільшити податки для транснаціональних корпорацій і підтримати фінансування громадських організацій, що займаються зміцненням здоров’я населення.

Джерело: Olive Oil Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-14 11:31:08