Україна і світ

Аналіз понад мільйона сканів мозку: вчені мають намір використовувати ШІ для прогнозу ризику деменції


Команда вчених з Единбурзького університету та Університету Данді проаналізує понад мільйон сканів мозку за допомогою штучного інтелекту з метою розробки інструменту для прогнозування ризику розвитку деменції у людини.

Дослідники вивчать КТ- і МРТ-знімки пацієнтів із Шотландії, отримані за більш ніж десятиліття, в рамках глобального дослідницького проекту під назвою NEURii.

Виявити закономірності

– Команда використовуватиме ШІ та машинне навчання для зіставлення даних зображень із пов’язаними з ними медичними записами з метою виявлення закономірностей, що можуть допомогти лікарям краще визначити ризик розвитку деменції в людини, – ідеться в повідомленні.

За прогнозами, до 2050 року кількість людей, які страждають на деменцію, в усьому світі майже потроїться і сягне 153 млн. Дослідники попереджають: це являє собою загрозу, яка швидко зростає, для систем охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Зараз дивляться

Витрати на деменцію

Витрати на охорону здоров’я та соціальну допомогу, пов’язані з деменцією, вже перевищують $1 трлн доларів на рік, показують дослідження.

За словами вчених, наразі методи лікування деменції дорогі, рідкісні і мають невизначену цінність.

Якщо вдасться зібрати дані у великої групи людей із високим ризиком, які потім дадуть свою згоду на участь у випробуваннях, дійсно можна почати розробляти нові методи лікування, резюмують дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-26 09:20:33