Україна і світ

Президент Сербії вперше за 2,5 роки зателефонував Путіну, щоб подякувати за газ

Фото: Getty Images

Президент Сербії Александар Вучич уперше за 2,5 роки провів телефонну розмову з російським диктатором Володимиром Путіним і подякував йому “за забезпечення того, щоб Росія забезпечила Республіку Сербію достатньою кількістю газу цієї зими”.

Про це пише Радіо Свобода.

Вучич поговорив із Путіним уперше за 2,5 року

– Я висловив надію, як і два з половиною роки тому, що Сербія не запровадить санкції щодо Російської Федерації, – пізніше написав Вучич у своєму профілі в Instagram.

Як зазначає Радіо Свобода, Сербія зустріла російське вторгнення в Україну повністю залежною від газу з Росії і, попри заклики ЄС, куди країна є кандидатом на вступ, відмовляється запроваджувати санкції проти Москви, а представники влади в Белграді підтримують зв’язки з Кремлем.

Александар Вучич додав, що не розмовляв із Путіним “майже два з половиною роки” і що в неділю вони мали “хорошу, відкриту, довгу і змістовну розмову”.

Зі свого боку пресслужба Кремля повідомила, що Путін і Вучич “ще раз підтвердили свою прихильність до подальшого зміцнення взаємовигідного співробітництва в усьому світі” і домовилися “продовжувати підтримувати особисті контакти”.

У розмові з Путіним Вучич обговорювали двосторонні, економічні та політичні питання. При цьому в Кремлі заявили, що в бесіді “висловлено взаємне задоволення нинішнім станом двосторонніх зв’язків, які ґрунтуються на духовній, культурній та історичній спорідненості, а також одностайності в оцінках минулого і сьогодення”.

Кремль також зазначив, що розмова “була також зосереджена на ситуації довкола України”, і додається, що Путін сербському президенту свою оцінку “про перебіг спеціальної військової операції”, що є російським неологізмом для позначення агресії проти України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зазначається, що приводом для розмови стало святкування 80-річчя від дня визволення Белграда від нацистських загарбників.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 19:31:40