Україна і світ

Костін: Усі прокурори з інвалідністю, щодо яких є сумніви, мають пройти повторну перевірку

Фото: УНІАН

Генеральна прокуратура встановила наявність інвалідностей у 61 прокурора Хмельницької області. Щодо них та інших прокуратур буде проведена масштабна службова перевірка.

Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв’ю ведучому Фактів тижня Сергію Кудімову.

Перевірка прокурорів на наявність інвалідностей через МСЕК

Він розповів, що “масштабне службове розслідування” було розпочато одразу, щойно ця інформація з’явилася у медіа. Воно стосується не лише хмельницьких прокурорів, а всіх органів прокуратури — всіх рівнів, включно з Офісом Генерального прокурора.

– На сьогодні встановлено, що 61 прокурор органів прокуратури Хмельниччини має інвалідність. Це Хмельницька обласна прокуратура та окружні прокуратури Хмельницької області. 80% з них — 50 осіб — отримали інвалідність до початку повномасштабного вторгнення, – заявив Костін.

Разом з тим, він наголосив на важливості встановлення обставин, за яких були отримані ці інвалідності, оскільки “частка таких співробітників у Хмельницькій області є дуже високою”.

Генеральний прокурор пообіцяв інформувати суспільство про всі етапи та результати цієї перевірки.

– Я вважаю, що всі прокурори, щодо яких є сумніви, мають добровільно пройти повторне обстеження. Поки це не зроблено в рамках кримінальних проваджень, – сказав він.

Окремо генпрокурор наголосив, що ініціював створення робочої групи, до складу якої увійдуть міжнародні експерти. Вони мають допомогти комплексно оцінити ситуацію та розробити рішення для того, щоб унеможливити подібні зловживання в майбутньому.

Окремо Костін підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо комплексної реформи системи медико-соціальної експертизи.

– Ми готові долучитися до цієї ініціативи. Можливо, буде необхідно залучити весь уряд, а також парламент. Дуже важливо забезпечити справедливість, зокрема у встановленні виплат, які люди отримують у зв’язку з інвалідністю — незалежно від того, де працює ця людина, і чи працює взагалі. Це питання необхідно вивчити ретельно і комплексно, і має бути справедливе рішення для всіх, – сказав він.

Нагадаємо, раніше журналісти провели розслідування, в рамках якого встановили, що 49 прокурорів Хмельницької обласної прокуратури, на чолі з Олексієм Олійником, оформили собі інвалідність через голову медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Тетяну Крупу.

Саме Тетяну Крупу, депутатку облради від партії Слуга народу, раніше викрили на масштабних оборудках з оформленням фальшивих інвалідностей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент Володимир Зеленський у реакції на це ввечері 20 жовтня заявив, що скликає з цього питання Раду національної безпеки і оборони, а також закликав правоохоронців “жорстко” та “швидко” ухвалювати відповідні рішення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 21:47:54