Україна і світ

Вибори президента Молдови та євроінтеграційний референдум визнані такими, що відбулися

Фото: Depositphotos

Сьогодні, 20 жовтня, у Молдові відбувається подвійне голосування: обирають президента країни та голосують на референдумі щодо вступу до Євросоюзу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вибори в Молдові

У Молдові та на Заході попереджають про можливе втручання Росії у вибори: від поширення дезінформації, підкупу виборців до заохочення заворушень після виборів.

На третіх прямих президентських виборах чинна президентка Мая Санду лідирує, хоча змагається з 10 суперниками на чолі з проросійським соціалістом Александром Стояногло та колишнім мером-популістом Ренато Усатим.

За даними опитувань, прозахідна Мая Санду має значну перевагу над суперниками. Якщо їй не вдасться набрати 50% голосів, то на країну чекатиме другий тур виборів 3 листопада. Її суперником найбільш очевидно стане Александр Стояногло, колишній генеральний прокурор, якого підтримує проросійська Партія соціалістів.

Вибори президента також визнані такими, що відбулися. Вже понад 48% молдован прийшли на виборчі дільниці, а це понад 1,4 мільйона зареєстрованих виборців.

Референдум у Молдові щодо вступу в ЄС

Як повідомляє видання Newsmaker, за попередніми даними від Центрвиборчкому Молдови, до 18:00 у референдумі взяли участь 42,44% виборців. А мінімальний поріг становить 33,33%. Тому референдум щодо закріплення в Конституції євроінтеграційного курсу країни визнано чинним.

На референдумі, запропонованому Маєю Санду, 3,3 мільйона молдовських виборців мають відповісти на запитання, чи підтримують вони внесення змін до Конституції з метою вступу Республіки Молдова до Європейського Союзу.

Сама президентка наголосила, що молдовани можуть зберегти мир і стабільність у країні, а також повинні самі визначати свою долю без брехні та брудних грошей.

За даними Центральної виборчої комісії Молдови, до 16:00 за місцевим часом понад 1,14 мільйона осіб – близько 40% виборців – уже проголосували. Для визнання результатів референдуму дійсна явка має становити щонайменше одну третину виборців.

20 жовтня відкрилося 228 виборчих дільниць у 37 країнах – на 100 більше, ніж на президентських виборах 2020 року.

Втручання РФ у вибори в Молдові

До речі, молдовська поліція заявила, що олігарх і колишній депутат парламенту Ілан Шор, який зараз проживає в РФ, намагався підкупити 130 тисяч виборців, щоби ті на референдумі голосували проти європейського курсу Молдови, а також підтримали проросійського кандидата на посаду президента. Ілан Шор має заочну судимість за шахрайство.

Молдовська поліція також виявила мережу, яка готувала заворушення в країні. Та попри це влада Молдови впевнена, що вибори пройдуть без істотного зовнішнього впливу.

Віцепрем’єр-міністерка Крістіна Герасимова заявила, що Росія витратила майже 100 мільйонів євро на спробу зірвати вибори та референдум.

Видання Politico пише, що Білий дім намагається протидіяти спробам росіян вплинути на національні вибори в Молдові. У США кажуть, що вибори в Молдові є нагадуванням про те, що Росія й надалі активно намагається вплинути на виборців за кордоном, щоб підірвати глобальні альянси.

– Росіяни націлені не лише на вибори в США – вони докладають цілеспрямованих зусиль, щоб вплинути на результати виборів ключових партнерів США, використовуючи багато з тих самих методів і тактик, – заявив голова сенатського комітету з питань розвідки Марк Ворнер.

Західні союзники уважно стежать за Молдовою як за прикладом того, що Росія може спробувати втрутитися в інші вибори в Європі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Ми бачимо класичний гібридний інструментарій, який Росія використовує для впливу на вибори, але його масштаби справді безпрецедентні, – заявила Крістіна Герасимова.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 20:21:59