Україна і світ

Звільняли Донбас ще до 2022 року: чим відома 81 ОАеМБр, яка дає відсіч РФ на фронті

Через російську агресію у 2014 році у Збройних сил України з’явилась потреба у формуванні нових підрозділів, щоб дати відсіч ворогу як на Луганщині, так і на Донеччині.

Таким чином і з’явилась 81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада.

Бійці підрозділу, загартовані у боях з російським противником, є особливою бригадою, оскільки в лавах 81 ОАеМБр наявні декілька інших окремих батальйонів, які виконують спеціальні завдання на різних напрямках російсько-української війни.

Яким є бойовий шлях бригади, її історія, а також хто є тими воїнами 81 ОАеБр, які стали Героями України – читайте на Фактах ICTV.

Історія 81 ОАеМБр

Бригада бере свій початок з весни 2014 року, паралельно із початком російської агресії проти України.

Вже 7 жовтня 2014 року було ухвалено рішення про формування Управління 81 окремої аеромобільної бригади на фондах 25 ОПДБр. Саме ця дата стала символічною і цього дня у бригаді відзначають день війскової частини.

Крім 25 бригади, 81 ОАеМБр формувалась на базі підрозділів 95 та 80 ОАеМБр. Таким чином, у новостворені бригаді службу несли бійці з різних областей України.

Формування підрозділу на початкових етапах відбувалось в Краматорську Донецької області.

Після створення бригади, гаслом ОАеМБр став девіз “Народжені перемагати!”, оскільки створення підрозділу відбулось саме під час спротиву російській гібридній агресії на Донбасі.

Гербом і нарукавним знаком бригади став дракон, що тримає в руці вогняний меч.

У 2015 році, на День Незалежності, президент України Петро Порошенко вручив бригаді бойовий прапор.

А після повномасштабної війни з РФ, 28 червня 2022 року, 81 ОАеМБр була нагороджена почесною відзнакою За мужність та відвагу.

Вже 20 листопада 2023 року президент України Володимир Зеленський присвоїв бригаді почесне найменування – Слобожанська. 

До стуруктури бригади входять:

  • 1 аеромобільний батальйон
  • 2 аеромобільний батальйон
  • 90 окремий аеромобільний батальйон (м.Костянтинівка)
  • 122 окремий аеромобільний батальйон (м.Дружківка)
  • 5-та батальйонна тактична група (м. Полтава);
  • бригадна артилерійська група;
  • зенітний ракетно-артилерійський дивізіон.

Також у бригаді є роти розвідки, снайперів, ремонту, медичні підрозділи, а також рота радіаційно-хімічної розвідки.

Бойовий шлях бригади

Гібридна агресія РФ

Бойове хрещення десантників почалось наприкінці того ж, 2014 року, коли бійців 81 ОАеМБр спрямували на захист Донецького аеропорту та районів навколо ДАПу. Оборона ДАПу бійцями майбутньої Слобожанської бригади тривала з листопада 2014 по січень 2015 років.

Вже з січня по жовтень 2015 року 81 ОАеМБр організувала оборону опорного пункту з метою недопущення наступу противника у напрямку Донецьк – Костянтинівка, а також захищала позиції задля недопущення прориву ворога у напрямку Артемівськ – Костянтинівка.

Крім того, десантники 81 бригади в інтересах РТГр 122 ОАеМБ з середини березня по кінець липня виконували завданя на лінії зіткнення в районі Авдіївки. Тут тривала оборона Новгородського, де бійці Слобожанської бригади вели безперервні бої з бойовиками, якраз у промисловій зоні Авдіївки.

З серпня 2015 по березень 2016 рр. бійці 81 бригади замінили підрозділи 90 ОАеМБ, які виконували завдання у Донецькій області, та зосередили сили в районі Водяного та Северного.

Також десантники виконували завдання в районі Чаплинки, у складі ОТУ Південь, щоб прикрити адміністративний кордон з тимчасово окупованою територією Криму.

У період з грудня 2016 бригада вела бої на Світлодарській дузі.

Десантники 90 та 122 окремих батальйонів, що входять у 81 бригаду, з липня 2019 року і по березень 2020 року виконували бойові завдання у складі 46 окремої десантно-штурмової бригади. 

Повномасштабне вторгнення

З 24 лютого 2022 року підрозділи 81 бригади з честю та гідністю виконували бойові та спецзавдання, а також продовжують боронити державу.

За час великої війни з Росією, 81 ОАеМБр здійснювала відсіч агресії РФ не тільки у Донецькій чи Луганській, але й у Сумській, Запорізькій та Харківській областях.

Також підрозділи Слобожанської бригади здійснювали оборону Слов’янської громади, що не дало ворогу просунутись в місто.

З початку повномасштабного вторгнення, протягом 80 днів, 122 окремий аеромобільний батальйон 81 ОАеМБр утримував населені пункти Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ в Луганській області, де під щільним вогнем артилерії та ракетно-бомбових ударів РФ було повністю виконане завдання з утримання рубежів оборони. Це дало можливість стримати просування РФ на цьому напрямку, а також дати можливість іншим підрозділам Сил оборони підготувати контрнаступальні дії.

Сама бригада також здійснювала наступальні дії для витиснення російського агресора. Так, 15 вересня 2022 року, завдяки вдалим ударам бригади по окупанту, було звільнено населені пункти Святогірськ та Ярова, що на Донеччині. У подальшому це допомогло звільнити місто Лиман 20 вересня того ж року.

На Луганщині підрозділи 81 бригади з жовтня 2022 змогли також деокупувати населений пункт Білогорівка, де вдалось вибити противника, який переважав за силами українських бійців.

Герої України з 81 бригади

81 бригада, хоч і була створена лише у 2014 році, але має чимало воїнів, які були відзначені найвищою державною нагородою Героя України.

Серед них:

  • Ігор Вікторович Зінич — молодший сержант, бойовий медик, Герой України (посмертно). Присвоєно 17 грудня 2014 року;
  • Іван Іванович Зубков — старший лейтенант, Герой України (посмертно). Присвоєно 30 грудня 2015 року;
  • Денис Сергійович Макаровський — майор, Герой України. Присвоєно 21 листопада 2022 року;
  • Олег Русланович Олива — майор, Герой України. Присвоєно 26 червня 2023 року;
  • Іван Степанович Кримський — капітан, Герой України (посмертно). Присвоєно 24 лютого 2024 року;
  • Андрій Трохимович Ковальчук — генерал-майор, Герой України;
  • Іван Іванович Гончаренко — капітан, Герой України (посмертно);
  • Олександр Володимирович Леунов — старший сержант, Герой України (посмертно);
  • Віталій Валентинович Пилипенко — Герой України;
  • Ігор Євгенович Брановицький — Герой України;
  • Володимир Іванович Перепелиця — молодший сержант, Герой України (посмертно).

Друзі ДШВ: підтримати 81 ОАеМБр

Щоб протидіяти російському наступу на Донеччині, а також не дати ворогу просунутись вглиб України, українці можуть підтримати бійців славнозвісної Слобожанської бригади, ставши другом ДШВ.

Всеукраїнська платформа Друзі ДШВ надає можливість усім охочим здійснити одноразову пожертву або ж оформити щомісячний платіж, щоби спільними зусиллями наблизити день Перемоги над російським агресором.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Стати другом ДШВ – просто, варто перейти за посиланням, обрати бригаду, яку ви хочете підтримати (наприклад, 81 ОАеМБр), або ж спрямувати грошову допомогу на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого будуть розподілені кошти на найактуальніші потреби українських десантників.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 18:01:37