Україна і світ

Геномний підхід: вчені розробили новий метод боротьби з гельмінтами


Дослідники Медичної школи Вашингтонського університету представили новий геномний підхід, який допоможе боротися з лімфатичним філяріозом, інфекцією аскарид, яку поширюють комарі.

Дослідження, опубліковане в журналі eBioMedicine, дозволяє відрізнити повторне зараження після успішного лікування від рецидиву у тих, хто не отримав повний курс антипаразитарної терапії.

Проти слонової хвороби

Лімфатичний філяріоз є підгрупою гельмінтозів і характеризується ураженням лімфатичних судин та вузлів.

Через укуси комарів паразити проникають до лімфатичної системи і можуть викликати елефантіаз, або слонову хворобу, що проявляється потовщенням шкіри, набряками кінцівок та інших частин тіла.

Новий геномний метод

Метод, розроблений дослідниками, дозволяє точно відстежувати паразитів, що викликають лімфатичний філяріоз, шляхом аналізу зразків до та після лікування.

Основна ідея полягає в тому, що вчені реконструюють родинні зв’язки між паразитами, подібно до того, як вивчають родинні зв’язки між людьми.

Це допомагає визначити, чи був пацієнт повторно інфікований, чи інфекція рецидивувала після лікування. У дослідженні виявили, що у одного учасника відбулося повторне зараження, а у трьох — рецидив.

Науковці встановили, що кількість активних самок гельмінтів коливалася від трьох до 11. Аналіз показав, що паразити в Кот-д’Івуарі генетично відрізняються від зразків з інших країн, що може свідчити про різні штами або особливості передачі хвороби в різних регіонах.

Крім того, метод захоплення екзома виявив варіанти генів, які кодують білки паразитів, з високим рівнем узгодженості генотипу — близько 95%.

Це означає, що вчені вже можуть точно ідентифікувати різні штами та їхні властивості, що допоможе ефективно контролювати захворюваність на лімфатичний філяріоз.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ДжерелоMedicalxpress

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 15:47:48