Україна і світ

Тепер головне ухвалити рішення: Зеленський про зустріч з генсеком НАТО Рютте

Фото: Офіс президента

У розмові з генеральним секретарем НАТО президент України Володимир Зеленський обговорив можливості ЗСУ з далекобійних ударів вглиб РФ, спільне збиття російських ракет та дронів з країнами Альянсу, а також посилення ППО та запрошення України до Організації Північноатлантичного договору.

Про це президент Зеленський повідомив у вечірньому зверненні за підсумками 3 жовтня.

Зустріч та переговори Зеленського з генсеком НАТО Рютте

Глава держави нагадав, що сьогодні в Київ із першим візитом прибув новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

– І це знаковий його візит в Україну – одразу після набуття повноважень генсека Альянсу. І головне тепер реально наповнити такий пріоритет рішеннями. Зрозуміло, як важливо повністю виконувати кожну нашу домовленість із партнерами про оборонну підтримку. Вчасність у підтримці – це стійкість на фронті. Фронт має бути посилений. І далекобійність нарешті має бути забезпечена саме так, як це потрібно для завершення цієї війни. Всі в Альянсі розуміють, які є потреби, – наголосив Зеленський.

Не менш важливим президент назвав посилення протиповітряної оборони України перед зимою, а також “справжній прогрес для спільного збиття російських ракет і дронів”.

– Ми бачимо, що однією з головних причин дефіциту безпеки в небі України, і зокрема поруч із кордонами НАТО – наших сусідів, – є дефіцит рішень про спільну роботу, про спільний захист. Те, що працює в небі Близького Сходу й допомагає обороні Ізраїлю, може працювати і в небі нашої частини Європи – в Україні, так само допомагаючи рятувати життя. Є спеціальні технічні рішення, є цілком дієва тактика, – сказав Зеленський.

Глава держави заявив, що саме про це мав сьогодні розмову із Марком Рютте, з яким обговорював, чи будуть вони спільно надалі переконувати всіх партнерів по НАТО у тому, що треба впровадити для результативного захисту неба.

– І постійно на столі наших перемовин із партнерами питання запрошення для України в НАТО, тема наближення членства. Сьогодні з Марком ми говорили про деталі цього. Всім нам у Європі однаково це потрібно – Україна в Альянсі. І не лише заради більшої спільної сили, не лише тому, що це просто справедливо та заслужено для українців, а ще й тому, що тільки завдяки повній інтеграції України – чіткому нашому положенню у Євроатлантиці – можна надійно прибрати стару й злочинну російську спокусу ламати порядок життя у Європі, – сказав Зеленський.

Український лідер наголосив, що геополітична визначеність для України та для всієї Європи є надзвичайною цінністю, і саме це є надійним фундаментом миру, коли в безпековій архітектурі Європи не буде жодного недостатньо захищеного місця.

Ситуація на фронті: доповідь Сирського

Крім того, президент Зеленський розповів про доповідь головкома ЗСУ Олександра Сирського.

– Фронт – Донеччина, Харківщина, Запоріжжя. Наші відповіді Росії на удари по прикордонних громадах. А також операція в Курській області – наші активні дії, які тривають. Я дякую всім нашим воїнам, кожній бойовій бригаді, які справді ефективно проявляють себе на полі бою зараз – на найбільш гарячих напрямках, – розповів глава держави.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент окремо відзначив заслуги 35 окремої бригади морської піхоти, 57 окремої мотопіхотної бригади, 68 ОЄБр, 102 окремої бригади ТРО, 118 ОМБр і 425-й окремого штурмового батальйону.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 19:42:06