Україна і світ

Біля Курської АЕС лунали вибухи: в Україні спростували фейк про нібито атаку на станцію

У Росії неподалік Курської атомної електростанції у місті Курчатов повідомляють про пожежу.

Кремлівські пропагандисти стверджують, що це нібито наслідки спроби удару по АЕС, але в Україні спростували це та назвали їхні заяви брехливими.

Пожежа біля Курської АЕС

Пропагандистський Telegram-канал Mash написав, що російська ППО вразила нібито “французьку авіабомбу” і вона нібито впала за 5 км від АЕС, де й виникла пожежа.

Інший пропагандистський ресурс Shot заявив про нібито чотири спроби удару.

Окрім того, російські пропагандисти пишуть, що у бік Курчатова буцімто могли скерувати український дрон Паляниця.

Тим часом на Курській АЕС запевнили, що станція працює у штатному режимі.

Реакція України на звинувачення

Речник МЗС України Георгій Тихий наголосив, що ЗСУ на відміну від окупантів із РФ дотримуються норм гуманітарного права і не атакують об’єкти інфраструктури.

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі X.

— Ми категорично заперечуємо твердження російських ЗМІ про українські удари по Курській атомній електростанції або поблизу неї. На відміну від російських окупантів, Збройні сили України суворо дотримуються норм міжнародного гуманітарного права і не атакують цивільне населення та об’єкти цивільної інфраструктури, – зазначив Тихий.

Очільник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко наголосив, що росіяни “вкинули брехливу інформацію” про нібито удар по Курській АЕС із системи HIMARS.

— Звісно ж, що ніхто не бив по АЕС, у цьому немає жодної доцільності. Росіяни показують якусь пожежу в Курчатові і на відео є вибух на землі. До чого тут обстріл АЕС? Вона далеко, — пояснив Коваленко.

Курчатов і Курська АЕС на карті

Фото: Google Maps

Нагадаємо, наприкінці серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав та проінспектував Курську атомну електростанцію у РФ.

Він заявив, що Курська АЕС вразлива, оскільки не має захисного купола, який міг би захистити її від ракет, безпілотників і артилерії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Mash

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 19:32:44