Суспільне мовлення

На Львівщині підрахують втрати бізнесу через кібератаку на “Київстар”

Львівські підприємства можуть у довільній формі звернутись до обласного департаменту економічної політики й повідомити про втрати внаслідок кібератаки на мобільного оператора “Київстар”. Наразі до департаменту звернулися 35 власників бізнесу.

Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту економічної політики Степан Куйбіда.

“Сьогодні Служба безпеки продовжує збір досудової інформації в межах кримінального провадження. Ми розуміємо, що якість тієї інформації буде лягати потім у відповідні процесуальні рішення, що цієї інформації треба мати щонайбільше і знайти всі суб’єкти господарювання, які постраждали внаслідок таких дій. Ми зробили комунікацію на рівні кластерів, громадських організацій, які об’єднують бізнес, але сказати, що то є всі, ми не можемо”, — каже Степан Куйбіда.

За його словами, згідно з теоретичними підрахунками збитків внаслідок кібератаки на “Київстар” зазнало близько тисячі підприємств.

Хакерська атака на “Київстар”

Уранці 12 грудня 2023 року абоненти “Київстар” поскаржилися на збій зв’язку, згодом у компанії заявили про потужну хакерську атаку.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков висловив сподівання, що за кілька годин роботу “Київстару” відновлять.

У компанії запевнили, що персональні дані абонентів не скомпрометовані.

13 грудня хакерська група “Солнцепек” з Росії взяла на себе відповідальність за атаку на ІТ-інфраструктуру “Київстару”. Кіберзлочинці пояснили мотиви тим, що компанія забезпечує зв’язком ЗСУ.

Мережа “Київстару” запрацювала 13 грудня, а через два дні було відновлено доступ до мобільного інтернету на всій підконтрольній Україні території. Того ж дня у компанії запевнили, що, попри збій в роботі, який стався після хакерської атаки 12 грудня, абонентська інформація та персональні дані перебувають у безпеці.

21 грудня у “Київстарі” заявили, що повністю відновили усі базові сервіси, які постраждали через хакерську атаку. Компанія зробила компенсацію абонентам — скасувала наступну планову плату за тариф для своїх користувачів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, телекомунікаційна компанія подала судовий позов у зв’язку з хакерською атакою.


Джерело: Суспільне мовлення України