Суспільне мовлення

У Польщі очікує на перетин кордону хмельничанин, немовля якого потрапило у лікарню

Польські страйкарі продовжують блокувати пункти пропуску на межі з Львівщиною. У Польщі, у черзі в пункті пропуску “Корчова-Краківець”, очікує впродовж шести днів хмельничанин Руслан. Немовля чоловіка потрапило до лікарні через травму черепа.

Суспільне поспілкувалося з Русланом, чоловік попросив не називати його прізвища.

Руслан — водій вантажівки, везе каву з німецького Бремена до Києва. У чергу встав у п’ятницю, 8 грудня, а 9 грудня його чотиримісячне немовля потрапило до лікарні із діагнозом “забій головного мозку”, “лінійний перелом потиличної кістки”.

МРТ мозку немовляти. Фото надав Суспільному водій Руслан

У Польщі очікує на перетин кордону хмельничанин, немовля якого потрапило у лікарню

МРТ мозку немовляти. Фото надав Суспільному водій Руслан

“Я очікую шостий день. Зараз у 333 групі, у кожній групі чотири вантажівки. Наразі поїхали водії з 245 групи. По сімейних обставинах мені треба їхати швидше. Я звернувся до колег, всі поспішають. Ніби всі не проти, але попереду себе пропустити ніхто не хоче”, — каже Руслан.

У Польщі очікує на перетин кордону хмельничанин, немовля якого потрапило у лікарню

Діагноз, який поставили немовляті. Фото надав Суспільному водій Руслан

Чоловік розповів, що також звертався до польської поліції, однак йому відповіли, що це його проблеми та відмовили у пропуску поза чергою. До протестувальників поліція також не пропускає.

Як розповіла у коментарі Суспільному речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська, у пункті пропуску “Краківець-Корчова” на в’їзд в Україну очікують 590 вантажівок. Крім цього, там, за її словами найбільш інтенсивний рух, з-поміж інших трьох пунктів пропуску, що межують з Львівщиною.

“За останніми даними, які ми маємо від польських колег на в’їзд в Україну у трьох пунктах пропуску, що межують з Львівщиною, очікують 2610 вантажівок. Найбільше перед пунктом пропуску “Шегині” —1300, “Рава-Руська” — 720, Краківець — 590″, — розповіла Олександра Кучковська.

Олександра Кучковська додала, що вантажівки рухаються здебільшого по два авто на годину.

“Рух відбувається у режимі, як анонсували на початку блокування. Але ми спостерігаємо, що інколи може бути інтенсивніший пропуск, або ж навпаки. Причина нам невідома. А на кількість пропущених суттєво впливає категорія вантажу, який пропускають без значних затримок”, — пояснює Олександра Кучковська.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині-Медика”.


Джерело: Суспільне мовлення України