Суспільне мовлення

23 місця продажу: де у Львові можна купити ялинку

У Львові запрацювали 23 локації, де дозволили продавати живі ялинки. Там можна придбати дерева, які були спеціально вирощені в лісгоспах та на підприємствах. Окрім того, в місті продають штучні ялинки.

Про те, яке дерево обрати, аби не шкодити природі, дізнавалося Суспільне.

Одна з 23 локацій, де цьогоріч продають ялинки — на вулиці Грінченка.

Львів’янка Марія обирає дерево для свят. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

“Ялинка пахне, запах відчуття свята, а штучне — ні. Штучна теж робиться з чогось не екологічного, з пластмаси, відповідно потім це треба десь діти, де викидається це сміття? Природу теж шкода, але звикли до відчуття свята”, — каже львів’янка.

Володимир вже 5 років поспіль продає ялинки, каже, що ціна порівняно з минулим роком не змінилась. Охочих купити ялинку, за словами продавця, наразі небагато. Позавчора, до прикладу, продав 6 ялинок.

ялинки

Ялинки з гілля для продажу. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

“Метр — 500 грн, потім — 800-1000 грн, і так далі. Її офіційна ціна — 3400, я продаю у три рази дешевше, є така можливість. Є голландська ялинка. Вона задорога, по-перше, по-друге, вона не має того запаху, так вона стоїть дуже довго, вона не сиплеться, вона сиплеться в кінці січня. Вона на хімії, а люди беруть наше”, — розповідає продавець ялинок Володимир.

ялинки

Штучні ялинки. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

За словами державного інспектора з охорони навколишньо-природного середовища у Львівській області Володимира Вітковського, у Львові цього року не виявили жодного порушення щодо незаконного продажу та зрізки хвойних дерев.

“Ми проводили перевірки по ринках, зробили зараз 3 виїзди на ринки Львова, ялинок таких, щоб було без маркування, без тих штрих-кодів і бірок, ми не виявили наразі”, — каже Володимир Вітковський.

ялинки

Ялинки у Львові. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

За його словами, у разі виявлення незаконно зрізаних дерев порушників як і раніше штрафуватимуть.

“Якщо ми підходимо і бачимо, що ялинка без штрих-кодів, що вона незаконно реалізовується, то ми застосовуємо статтю 88-1. Її розглядає суд і виносить рішення про штраф від 510 до 1700 гривень. Штраф залежить від діаметра стовбура, якщо візьмемо діаметр стовбура до 10 сантиметрів, штраф 510 грн. Крім цього нараховується шкода, яка становить 759 гривень, тобто треба це додати 510 +759 гривень”, — додає Володимир Вітковський.

Директорка з комунікацій громадської організації “Нуль відходів Львів” Надія Кугук радить обирати живі ялинки, які були зрубані законно. Адже штучні не можна переробити.

ялинки

Штучні ялинки. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

“Зазвичай це — невеликі дерева за розміром, їх вирубують під час планової санітарної очистки лісу або навіть спеціально висаджують для того, щоб вони не великими виростали до свят. Таким чином шкода буде мінімальна”, — каже директорка з комунікацій ГО “Нуль відходів Львів” Надія Кугук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А от ялинки в горщику, за словами Надії Кугук, не завжди після теплої квартири зможуть прижитися надворі. Якщо все ж таки обираєте штучну — потрібно звернути увагу на сертифікат від виробника.


Джерело: Суспільне мовлення України