Суспільне мовлення

З 11 грудня у Львові діє безготівкова оплата проїзду: що потрібно знати про ЛеоКарт

Відсьогодні, 11 грудня, у Львові безготівкова оплата проїзду діє у всьому громадському транспорті. Відтепер оплачувати проїзд у міських автобусах, трамваях та тролейбусах Львова можна буде банківською картою чи пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак, цей спосіб оплати буде найдорожчим.

Що змінилося для львів’ян, студентів, школярів та пільговиків інших категорій, пояснили у пресслужбі Львівської міської ради.

Від 11 грудня змінюється вартість однієї поїздки у громадському транспорті Львова — вона залежатиме від способу оплати: 13 грн — при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт, 15 грн — при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC; 20 грн – при оплаті готівкою у водія; 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт.

Штраф за неоплачений/незавалідований проїзд — 300 грн.

Де придбати ЛеоКарт та як нею розраховуватися?

Картку ЛеоКарт можна придбати та поповнити у 50 локаціях – 40 кіосках “Інтерпрес” та 10 терміналах EasyPay. Вартість картки-носія квитка складає 60 грн. На загальній картці ЛеоКарт завжди має бути баланс для резервної поїздки. Тому, при купівлі картки, необхідно оплатити 60 грн та внести депозит у розмірі 10 гривень.

“Цих 10 гривень залишається на балансі картки, що дає можливість пасажиру, навіть при нульовому балансі, здійснити одну резервну поїздку. Далі, аби активувати картку, її необхідно поповнити на суму від 1 гривні. Комісійний збір, незалежно від суми чи способу поповнення картки, з пасажира не стягується”, — пояснюють у ЛМР.

Щоб здійснити оплату безготівково, пасажиру необхідно прикласти банківську картку, пристрій з підтримкою ApplePay\GooglePay чи ЛеоКарт до валідатора у салоні та зачекати одинарного звукового сигналу і зеленої відмітки на валідаторі. Це означає, що оплату – зараховано. Паперовий квиток при такому способі оплати пасажиру не видається.

Перевірити залишок на картці ЛеоКарт можна: за допомогою валідаторів у салонах транспортних засобів, через термінали, застосунок і веб-сайт EasyPay та через кіоски “Інтерпрес”. Детальніше — тут.

Загальною чи персоналізованою карткою ЛеоКарт або ж банківською карткою можна оплатити проїзд за кількох пасажирів та за багаж. Одночасно пасажир може оплатити свою поїздку та максимум — три додаткові.

Під час оплати проїзду банківською карткою гроші спишуться впродовж наступної доби, адже автоматизована система оплати проїзду побудована на основі відкладеної авторизації.

Якщо пасажир оплачує проїзд готівкою, водій має видати йому разовий паперовий квиток. На квитку є QR-код з інформацією про номер маршруту, день та час купівлі квитка. Квиток треба зберігати до кінця поїздки.

Оплата проїзду через QR- коди та чи збережуться місячні проїзні картки?

Тимчасово залишаються активними і електронні сервіси, і проїзні картки в електротранспорті. Проїзні картки, придбані до 11 грудня, будуть дійсними в електротранспорті до закінчення терміну їх дії. З 11 грудня місячні проїзні картки можна буде придбати вже за новою ціною.

Загальна місячна проїзна картка коштуватиме: 420 грн – електронний варіант та 430 грн – звичайний. Вартість місячного студентського абонемента – 210 грн та 215 грн відповідно. Місячна картка для підприємств, установ та організацій Львівської МТГ коштуватиме 500 грн.

А вартість поїздки при оплаті за допомогою смартфона через QR-коди Приват24 та EasyPay складатиме 15 грн.

Поїздки в громадському транспорті: як їздити пільговикам та де оформляти картку?

З 11 грудня в усьому громадському транспорті право на пільговий проїзд надається виключно за умови наявності відповідної персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт (синього кольору).

Різні посвідчення, що надають право на пільговий проїзд, у громадському транспорті Львова з 11 грудня вже не діятимуть.

Виняток зробили тільки для військовослужбовців та прирівняних до них осіб. Вони і надалі можуть зможуть безоплатно користуватися громадським транспортом на підставі відповідних посвідчень.

Пільгові картки оформляють безкоштовно за 10-15 хвилин в одному з 7-ми пунктів подачі документів/видачі карток. Вони розташовані на вул. Горбачевського, 10, вул. Виговського, 32, просп. Червоної Калини, 72а, вул. Пасічній, 49б, вул. Липинського, 11, вул. Хвильового, 14а та просп. Червоної Калини, 38.

Для цього потрібно записатися до електронної черги за номером телефону гарячої лінії: 0 800 303 007 та прийти в обраний пункт у визначений час.

Як здійснювати поїздки у громадському транспорті учням та студентам?

З 11 грудня безкоштовні поїздки у міському громадському транспорті школярі можуть здійснювати тільки на підставі персоналізованої учнівської ЛеоКарт (синього кольору).

На підставі учнівської ЛеоКарт, школярі можуть їздити в автобусах, трамваях та тролейбусах безкоштовно цілий календарний рік. Обмежень щодо кількості поїздок немає.

Студенти, які навчаються у вишах, коледжах/професійно-технічних училищах Львівської громади та мають персоналізовану студентську картку ЛеоКарт (синього кольору), зможуть їздити в автобусах, трамваях та тролейбусах за пів ціни. Якщо студент не оформив собі таку картку, то він оплачуватиме проїзд у міському транспорті за повною вартістю.

Незавалідована поїздка прирівнюватиметься до неоплаченої, тож це ризик отримання штрафу.

Як перевіряють оплату/валідацію?

Для перевірки контролери матимуть зі собою портативний міні-термінал. На початку перевірки контролер заблокує бортову систему АСОП (валідатори). Це унеможливить будь-яку оплату чи валідацію проїзду під час контролю.

За допомогою такого ж пристрою, здійснюється перевірка реєстрації пільгових ЛеоКарт. Кантролер перевіряє не наявність картки, а саме факт валідації.

Пасажирам, які здійснювали оплату готівкою у водія, для перевірки необхідно надати паперовий квиток — контролер через міні-термінал зчитає всю необхідну інформацію з QR-коду на ньому.

Що робити пасажирам, якщо у салоні не працюють валідатори?

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У такому випадку пасажир має право не оплачувати за проїзд. Натомість водій, у разі виходу з ладу системи оплати проїзду чи її окремих компонентів, повинен продовжити рух за маршрутом до кінцевої зупинки та з’їхати з рейсу для ремонту обладнання.


Джерело: Суспільне мовлення України