Суспільне мовлення

У Львові запрацював соціальний автобус для бездомних людей

Впродовж зими у Львові курсуватиме автобус, який безкоштовно возитиме бездомних людей до закладів, де можна отримати соціальні послуги. Перший виїзд відбувся сьогодні, 8 грудня, від Порохової вежі до спільноти “Оселя” у Винниках. Сьогодні автобусом скористалося 40 людей.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

В “Оселі” бездомні люди змогли прийняти душ, випрати речі, постригтися, отримати змінний одяг чи взуття, поїсти, проконсультуватися із лікарем і соціальним працівником. Також сьогодні там показували фільм “Сам удома”. Соціальний автобус буде курсувати від Порохової вежі щоп’ятниці о 9 годині.

“Нагодували, штани взяла, подарунки дали, ну і кіно ще хочу подивитися. Тут – перший раз, я тут не була ще ні разу”, — каже Ірина, відвідувачка, яка приїхала соціальним автобусом.

“Це місце надає всі змоги бути людині людиною, тобто помитися, побритися, привести себе в належний вигляд. Приїхав, гроші закінчились, оформили ВПО, вже виплату обіцяють — за тиждень-два. Тому я за таку можливість, це дуже добра річ. Якщо хтось немає змоги — то він безкоштовно приїде і приведе себе в належний вигляд”, — каже інший відвідувач, Олег.

У центрі “Оселя” люди можуть отримати одяг та взуття. Фото: Роман Балук / пресслужба Львівської міської ради

Окрім цього, сьогодні людей консультували медики з поліклініки у Винниках.

“Один чоловік звернувся із зубним болем — дали таблетку. Іншому поміряли тиск і дали пораду, бо боліла голова. Один пацієнт прийшов з тим, що болить спина, а він ще не встиг укласти декларацію з лікарем, і обстежень ще не встигли зробити. Приходять люди, кому треба допомогти перев’язку зробити — бо мають рани, температуру поміряти. Люди звертаються — і ми помагаємо”, — розповіла сімейна лікарка Лідія Корець.

медики

Медичний огляд у центрі “Оселя”. Фото: Роман Балук / пресслужба Львівської міської ради

Ініціативу реалізують у межах соціальної кампанії “Даруємо тепло разом”. Участь беруть комунальні центри й громадські організації, які допомагають бездомним людям. Про таку можливість розповідають соціальні працівники, коли роздають гарячі обіди у місті.

Допомагати бездомним людям взимку буде спільнота взаємодопомоги “Оселя”, філія соціальної роботи з бездомними центру соціальних послуг та реабілітації “Джерело”, “Дім милосердя” згромадження братів Альбертинів Львівської Архідієцезії Римо-Католицької церкви та інші соціальні заклади.

соціальна їдальня

У центрі “Оселя” працює соціальна їдальня. Фото: Роман Балук / пресслужба Львівської міської ради

Виконавча директорка “Оселі” Наталія Саноцька зазначає, що влітку люди приходять у Винники пішки, а взимку дістатися складніше: надворі холодно, а люди часто не мають грошей на проїзд у громадському транспорті. Зараз до “Оселі” приходить близько 70 бездомних людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Бездомні люди мають такий вигляд не тому, що вони того хочуть, а тому, що не мають дому, щоб задовольнити свої базові потреби. Ми намагаємося не просто надати послуги, а створити атмосферу тепла і затишку, і також заохотити людей покидати вулицю і змінювати своє життя. Тому соціальний автобус — це вкрай важливо зараз. Можна сказати, що це інновація у соціальній сфері України — безоплатний рейс автобуса для людей, які просто не мають грошей, щоб заплатити за проїзд”, — розповіла Наталія Саноцька.


Джерело: Суспільне мовлення України