Суспільне мовлення

Ми повернулись у “доковідні” часи. Як вберегтись від пневмоній і не допустити ускладнень

У порівнянні з пандемією коронавірусу зараз пневмоній стало в рази менше, а їхній перебіг легший. Проте, не залежно від пори роки запалення легень надалі виникають і навіть можуть забрати життя хворого.

У Всесвітній день боротьби з пневмонією, який щороку відзначають 12 листопада, Суспільне дізнавалось про симптоми та небезпеку від пневмоній, чому так легко захворіти на запалення легень, але не так легко його вилікувати та чому варто вчасно звертатись до медиків за допомогою.

Захворіти може кожен

Пневмонії або запалення легень є формою гострої респіраторної інфекції, яка передусім вражає альвеоли (частину легень, через стінку якого здійснюється газообмін). Річ у тім, що легені складаються з дрібних мішечків (альвеол), які у здорової людини в процесі дихання наповнюються повітрям, в них відбувається газообмін кисню і вуглекислого газу. При пневмонії альвеоли заповнюються запальною рідиною, що ускладнює їхню роботу і газообмін та обмежує надходження кисню до органів і тканини.

З настанням холодів кількість ГРВІ, грипу та коронавірусу знову зростає, організм ослаблюється, відтак, є небезпека у вигляді пневмоній. Так, за минулий тиждень, за даними Львівського обласного центру контролю та профілактики, на Львівщині зареєстрували 10 288 випадків ГРВІ та 438 випадків Covid-19. У частини цих хворих крім високої температури, кашлю та ломоти у тілі розвинулась пневмонія.

За словами директора Центру легеневого здоров’я Любомира Рака, зараз пневмоній не так багато і вони не такі складні, як були у ковідні часи, проте їх у пацієнтів виявляють надалі. Так, як зазначили у Центрі легеневого здоров’я, у жовтні цього року у медзакладі пролікували 43 пневмонії, а у вересні — 61, у той час, як минулого року цифри були набагато вищі.

“Зараз є помітне зменшення пневмоній, у порівнянні з тим, що було під час епідемій коронавірусу. Ми повернулись до цифр, які були у доковідні часи. До прикладу, у жовтні 2022 року пролікували 149 ковідних пневмоній, а у вересні 2022 року — 139. Ті пневмонії, які є зараз, називаємо атиповими або позагоспітальними пневмоніями”, — каже Любомир Рак.

Більшість пацієнтів, за даними директора, старше 55 років.

Із пневмоніями, загостренням бронхітів з десяток пацієнтів госпіталізовані у 5-й міській лікарні Львова. Як зазначила завідувачка пульмонологічного відділення Другого медичного об’єднання Львова Юлія Кулітка, вік пацієнтів, як і їхній стан, різний.

“Звісно, такого приросту хворих, у тому числі з пневмоніями, цієї осені немає, у порівнянні з періодами та роками, коли вирувала коронавірусна інфекція, та все ж випадки є. Більшість — це звичайні пневмонії (де є типовий збудник пневмокок), лише частина пов’язана із захворюваністю на коронавірус. Загалом з усіх пролікованих хворих, які поступали у пульмонологічне відділення за останні два місяці, 75% пацієнтів мали пневмонії”, — зазначила Юлія Кулітка.

Що стосується складних випадків запалення легень, то вони здебільшого розвиваються у людей зі супутніми проблемами та патологіями, зокрема, у людей було хворе серце, цукровий діабет тощо.

Причини виникнення пневмоній та як вберегтись

Як наголосила Юлія Кулітка, пневмонії виникають через бактеріальний або вірусний збудник (головні збудники — бактерії, віруси, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми). Збудник потрапляє в легеневу тканину, з’являються такі симптоми, як кашель, задишка, висока гарячка, відчуття браку повітря (задишка), зниження апетиту, втома, сонливість, пітливість. А через те, що відбувається реагування організму на стороннє тіло, виникає реакція — запальний процес.

Чим швидше пацієнт звернеться за медичною допомогою і йому розпочнуть лікування, тим вищі шанси на повноцінне одужання. За пневмонії часто вислуховують хрипи в легенях, але вислухати їх удається не завжди. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння.

“Якщо у людини більше трьох діб триває кашель, є висока температура, турбує біль у грудній клітці, варто звернутись для огляду до сімейного лікаря чи пульмонолога. Лікування пневмоній завжди треба починати якомога раніше, адже будь-який збудник та інфекція швидко розмножуються, а запущені випадки можуть призвести до ускладнень, зокрема, сильного кашлю, кровохаркання, дихальної недостатності, падіння сатурації, нагноєння в легеневій тканині тощо”, — веде лікарка.

Лікують пневмонії антибактеріальною терапією. Якщо є падіння сатурації, потрібно приєднувати до кисню. Також для повного одужання важливим є відпочинок та споживання великої кількості рідини. Точно, до чого не варто вдаватись, так це самостійного лікування вдома. Лише фахівець може підтвердити або спростувати хворобу, поставити діагноз і призначити відповідне лікування. Особливо категорично заборонено використовувати борсуковий жир, нафту та інші народні методи. Це лише може зашкодити печінці та іншим органам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для профілактики, як зазначила завідувачка пульмонологічного відділення Другого медичного об’єднання Львова, варто вакцинуватись від грипу та коронавірусу, старатись не промерзати, не мочити ноги, а збалансовано харчуватись, регулярно перебувати на свіжому повітрі, дотримуватись правил особистої гігієни та не забувати про вітамін С.


Джерело: Суспільне мовлення України