Суспільне мовлення

Приїхали з гуманітарною місією. У Львові урологи зі США прооперували п’ятьох українців

У межах гуманітарної місії п’ятеро медиків зі США прооперували у Львові п’ятьох пацієнтів. Їм провели реконструктивні операції на сечових шляхах. Паралельно лікарі ділились досвідом з львівськими медиками.

Вероніка Приймак розповідає, американські медики прооперували її чоловіка. Він впав з даху та травмував промежину.

“Ми на таку операцію вже очікуємо два роки. Ми не могли знайти лікарів тут, в Україні, бо такі операції в нас дуже велика рідкість. Нам пощастило”, — каже дружина пацієнта.

За словами медиків, операція тривала п’ять годин.

“Цей пацієнт, що ми прооперували раніше з травмою промежини, у нього була фістула, тобто у нього не було сполучення кишківника з прямою кишкою. Це ускладнює життя пацієнта, можливі інфекційні захворювання, і справді зменшує продуктивність людини. І що ми тут зробили — ми прибрали фістулу, відновили роботу кишківника і пересадили частину м’яза з ноги”, — говорить уролог Шубхам Гупта.

Медики прооперували п’ятьох пацієнтів. Суспільне Львів

У цій лікарні відновлювальних операцій на сечових шляхах раніше не проводили. Паралельно з хірургічним втручанням лікарі зі США ділились досвідом з львівськими медиками.

“Важкість операцій на сечових шляхах в тому, що якщо є травма, виводиться для початку відтік сечі — це або цистостома, або нефростома. І коли воно вже пізніше загоїться, тоді вже йдуть реконструктивні операції. Ця галузь була до війни не так популярна, зараз набирає більше цей напрямок обертів, тому що все більше потребує, тим паче поранені хлопці, в перспективі їм потрібна буде така допомога”, — каже уролог лікарні на залізничному транспорті Василь Матвіїв.

Реконструктивні операції на сечових шляхах провели п’ятеро лікарів, які приїхали в межах гуманітарної місії. У Львові встигли прооперувати п’ятьох пацієнтів.

“Я сама з Івано-Франківська, я дуже хотіла приїхати допомогти, чим я можу в такий час тяжкий під час війни. Я розумію, що є ризик, але хотілося приїхати і допомогти”, — говорить лікарка зі США Тетяна Гап’ят.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові іноземні медики були два дні. Одразу після операцій вони спільно з українськими вирушили до Києва. Там впродовж чотирьох днів також заплановані схожі операції.


Джерело: Суспільне мовлення України