Суспільне мовлення

Зруйнована мозаїка “Інформаційний простір” у Львові: що кажуть власник приміщення та мерія

У Львові знищили мозаїку “Інформаційний простір” у приміщенні видавництва “Вільна Україна”. Це панно створив художник Богдан Сойка в 1981 році. Власник приміщення заявив, що мозаїка зруйнувалася сама,тим часом місто звернулося до правоохоронців, президента та прем’єр-міністра.

Власник приміщення на вулиці Володимира Великого, 2 Сергій Івасечко заявив, що мозаїка зруйнувалась сама. За його словами різнокольорові камінці, що мають назву смальта, обсипались через замокання із даху. Окрім того — не знав, що вона має цінність.

“Стіна є мокра, вона сиплеться, неодноразово була мокрою, і воно обсипалося. Для мене ця мозаїка цінності не мала, оскільки там було слово “Ленін”. Я виріс не в ту епоху, для мене це як тригер”, — каже власник приміщення Сергій Івасечко.

Зараз на стіні залишились авторські креслення.

Власник будівлі Сергій Івасечко біля місця, де була мозаїка. Суспільне Львів

“Прізвище Леніна” зі стіни зняли декілька років тому, каже керуюча справами міського виконкому Наталія Алєксєєва. І пояснює — ніхто не має права самостійно вирішувати цінність мистецьких об’єктів, для цього є спеціальні комісії.

Сьогодні (2 жовтня, — ред.) у мерії створили звернення до президента і до прем’єр-міністра.

“Ми адресували такого листа, який будемо скеровувати сьогодні, щоб вони повернулися до тих законодавчих змін, які ще були ініційовані в 2018 року, про посилення відповідальності за руйнування і нищення об’єктів культурної спадщини. Щодо децентралізації у цій сфері, бо це єдина, напевно, сфера, яка ще залишилась не децентралізованою. Щоб це дало більше сенсу і ресурсів на місцях”, — пояснює керуюча справами міського виконкому Наталія Алєксєєва.

Поки, за словами Наталії Алєксєєвої, про знищення мозаїки написали заяву до поліції. І далі розглядатимуть чи можна мозаїку відновити і якими способами, адже як повідомив власник, жодного шматка смальта, із якої була виготовлена мозаїка — не збереглося.

Зруйнована мозаїка "Інформаційний простір" у Львові: що кажуть власник приміщення та мерія

Зруйнована мозаїка “Інформаційний простір” у Львові. Фото: Суспільне Львів

“Найшвидший механізм, аби відновити — це добра воля власника. Якщо власники оголошують, що вони готові у співпраці з художниками докласти зусиль і відновити — це перше, на що ми будемо звертати увагу”, — додає Наталія Алєксєєва.

Тим часом власник каже, що камінців смальти, з яких була виготовлена мозаїка, не збереглося.

“Камінчиків я не зберігав, цінності вона для мене не мала. Охоронного договору ніякого підписано не було, жодних паперових стосунків не було. Громада вирішить — ми готові допомогти в тому, але ми її не руйнували”, — говорить власник приміщення на Володимира Великого Сергій Івасечко.

Зруйнована мозаїка "Інформаційний простір" у Львові: що кажуть власник приміщення та мерія

Мозаїка “Інформаційний простір” у Львові. Фото: Суспільне Львів

Зараз у місті є реєстр міських мозаїк, що мають цінність. Перелік створили після знищення мозаїки “Море і риби” на тій же вулиці Володимира Великого, 26а. До цього переліку входила також мозаїка “Інформаційний імпульс”. Її створили на базі кандидатської дисертації Наталії Піддубної.

Дослідниця каже, що будь-яке відновлення не матиме такого ефекту, як авторська робота.

“Вона є унікальна, вона виконана на високому технологічному рівні, художній задум – вона вирізняється серед тих робіт, які були в той час. Відновити панно реально. Але це вже буде не той твір, враховуючи те, що немає такої детальної фіксації навіть як це було з “Океаном”. Це нагадування нам про те, що не можна нищити культурну спадщину”, — говорить старша викладачка “Львівської політехніки” Наталія Піддубна.

За словами Наталії Алєксєєвої, у переліку Львівської мерії перебуває зараз 81 міська мозаїка.

Що відомо про цю мозаїку

Мозаїку “Інформаційний простір” створив Богдан Сойка у 1981 році спеціально для інтер’єру вестибюля “Союздруку”. Вона була зроблена зі смальти та заповнювала майже всю площу стіни. Панно зображувало п’ятьох дівчат, які символізували материки та обмін інформацією у світі. “Білошкіра” жінка, наприклад, символізує Євразію та передає книги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Богдан Сойка (1938–2018) — український художник-живописець, монументаліст, член Національної спілки художників України. Автор численних портретів, пейзажів, сюжетних композицій, мозаїк та панно.


Джерело: Суспільне мовлення України