Суспільне мовлення

До кінця 2023 року Львів збільшить видатки на армію до двох мільярдів гривень: на що йдуть гроші

До кінця року Львів планує збільшити видатки на армію до 16% від бюджету міста. Таким чином, військовий бюджет Львова буде становити 2,1 млрд гривень. Перший заступник міського голови Андрій Москаленко каже, це найбільша сума за часи незалежності.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

За словами Андрія Москаленка, загальний розмір бюджету Львова, куди входить загальний фонд і бюджет розвитку, складає близько 13,7 млрд грн. За ці гроші виплачують зарплату, утримують школи, садки, лікарні, прибирають вулиці, парки, цвинтарі, освітлюють місто, забезпечують воду та тепло, енергоносії та інші потреби. Зокрема, понад 30% загального бюджету йде на освіту, близько 16% — на блок ЖКГ, а до 7% — на різні програми соцзахисту.

Перший заступник міського голови Львова каже, зараз на підтримку військових йде 13,5% від міського бюджету.

“У 2023 році з суми 13,7 млрд грн – 1,85 млрд грн йде на підтримку військових. Хоча до кінця року очікувано сума зросте до 2,1 млрд грн. Відповідно станом на сьогодні близько 13,5% всього бюджету міста йде на підтримку військових. Очікувано до кінця року це буде 16%. Це найбільша сума коштів за часи незалежності”, — каже Андрій Москаленко.

При формуванні бюджету заклали 500 мільйонів гривень на програму підтримки ЗСУ. За ці гроші купують БПЛА, джипи, старлінки, паливо, фінансують перевезення військових, виплачують прямі субвенції військовим частинам та інше. Протягом року цю суму на сесії ЛМР збільшили ще на 250 млн грн. До кінця 2023 за планом ця сума має зрости щонайменше до 1 млрд грн

Також на 680 мільйонів гривень придбали державні військові облігації, щоб підтримати ЗСУ.

Ще 199 мільйонів гривень — гроші на ремонти відділень, де проходять лікування поранені, а також на облаштування Центрів реабілітації.

“Це лише сума внеску з боку міста – решту коштів залучаємо від партнерів з-за кордону, міст-побратимів та фондів. Переважно внесок міста це 20-30%. Решта – кошти міст партнерів, фондів, приватних компаній, за що ми їм дуже вдячні”, — каже Андрій Москаленко.

88 мільйонів гривень – на проєкт тимчасового житла для військових після реабілітації. Термін їх перебування в таких спеціальних кампусах буде до року. За цей час вони зможуть повністю відновитись. Крім співфінансування міста, до проєкту залучили грант у розмірі 19,5 млн євро від Європейського союзу.

Ще 8,9 млн гривень – на облаштування ЦНАПу для ветеранів. Це спільний проєкт з Міністерством у справах ветеранів. Перші такі ЦНАПи відкриють вже цьогоріч.

Понад 54 млн гривень – на ваучери підтримки бізнесу. Зокрема, частина з них йде на підтримку ветеранського бізнесу та підтримку винаходів подвійного призначення, зокрема дронів.

“Аби стимулювати ще більшу появу місцевих виробників – Львів даватиме гранти на виробницво дронів – до 1 млн грн. І після виробництва їх також передаватимуть військовим”, — говорить посадовець.

На соціальні виплати для військових виділили понад 7,3 млн грн.

Близько 19,7 мільйонів гривень — на програму підтримки родин військових — по 50 тисяч для дітей, чиї батько чи мати загинули на війні.

Ще 500 тисяч гривень йде на програму відновлення військових “Місто лікує”,

Близько 13,5 млн грн – це допомога військовим адміністраціям з інших міст. Зокрема, це екскаватори, крани, вантажівки та інше, що необхідно для подолання наслідків ракетних атак і відбудови міст.

“Є ще кілька програм підтримки військових, про які публічно не можу, на жаль, написати, адже вони прийняті в закритому режимі”, – додає Андрій Москаленко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За результатами аналізу ГО “Комітет виборців України”, Львів увійшов до лідерів міст з найбільшими видатками на підтримку Збройних сил України.


Джерело: Суспільне мовлення України