Суспільне мовлення

Альпіністка з Дніпра піднялася на шість із семи найвищих вершин світу: як це було

Цього літа українська альпіністка Ірина Караган здійснила сходження на Деналі – найвищу гору Аляски та всієї Північної Америки. У планах альпіністки – зійти на сім найвищих вершин на всіх континентах світу. Деналі стала шостою горою з цього переліку. Суспільне Львів поспілкувалось із жінкою.

“Деналі дуже близько до Північного Полюсу, вона дуже холодна. Там нестійкий прогноз, швидко змінюється погода, там набагато холодніше, ніж в Антарктиді”, — розповідає про сходження на гору Північної Америки Ірина Караган.

Сходження на гору. Фото: Ірина Караган

Альпіністка прагне здійснити програму “Сім вершин” — сходження на найвищі гори всіх континентів світу. Торік вона побувала на Евересті. Та каже, що саме Деналі, яка висотою понад 6 тисяч метрів, вважається найхолоднішою вершиною.

“Про Еверест я не мріяла, а про Деналі я мріяла. Я знала, що вона складна, чула про це раніше. І так, я вам скажу: серед вершин, де я була, так, вона важка і складна. Вона “чесна”. Якщо інші вершини зараз оточує багато комерційного сервісу, то на Деналі ти все робиш сам. Чесно, я навіть на Евересті так не мерзла, як на Деналі”, — каже Ірина Караган.

Альпіністка із Дніпра піднялася на шість із семи найвищих вершин світу

Альпіністка Ірина Караган на Евересті. Фото: Ірина Караган

Ірина розповідає, сходження тривало два тижні. У команді було семеро українців.

“Деналі — це взагалі окрема історія, експедиція. Тут ти все несеш сам. І речей стільки багато: ти повинен на два тижні все нести з собою сам. Це дуже важко, і тому беруть з собою санки. В мене на спуску був рюкзак такої ваги, що я не могла його з землі підняти. Тому я навіть його не знімала”, — каже альпіністка.

Щоб реалізувати програму “Сім вершин”, Ірині залишилося одне сходження — на найвищу гору Австралії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України