Львівський портал

19-річного львів’янина судять за шахрайство з «виплатами від ООН»

На лаві підсудних опинився 19-річний львів’янин, який ошукував людей, обіцяючи їм матеріальну допомогу від держави та від ООН. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній прокуратурі.

За даними слідства, хлопець організував шахрайську схему заволодіння коштами громадян за допомогою так званих фішингових сайтів.

Для цього він розсилав повідомлення через чат-бот Telegram з інформацією про можливість отримання допомоги від держави. Зокрема, це стосувалось внутрішньо переміщених осіб, одиноких матерів або ж допомоги громадянам від ООН.

У повідомленнях фігурант долучав посилання на фейкові сайти під виглядом банківських установ. Там потерпілі вводили свої особисті дані для доступу до онлайн-банкінгу. Таким чином шахрай отримував коди доступу до рахунків потерпілих та міг проводити операції з їхніми коштами.

«Окрім цього, після отримання даних потерпілих, фігурант розповсюджував їхні дані третім особам за допомогою цього ж месенджера», – йдеться у повідомленні.

Молодику інкримінують закінчений замах на шахрайство, шахрайство, несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, а також створення з метою протиправного використання шкідливого програмного забезпечення та розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованій системі (ч. 2 ст. 15; ч. 4 ст. 190; ч. 4 ст. 190; ч. 5 ст. 361; ч. 1 ст. 361-1; ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України).

За скоєне львів’янину загрожує до 15 років за ґратами.

Розслідування вже завершили, обвинувальний акт уже скерували на розгляд суду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-05 19:32:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин