Україна і світ

«ЗСУ дівчата» та «Герой — Херсон»: як військові музиканти творять імідж бригади «Холодний Яр»

Після початку широкомасштабного вторгнення військовий оркестр 93-ї бригади «Холодний Яр» суттєво оновив свій склад та репертуар, перетворившись із класичного музичного колективу військової частини на сучасний драйвовий бенд.

Його композиції однаково захоплюють як людей старшого віку, так і молодь.

Про сьогодення оркестру холодноярців кореспонденту АрміяInform розповіли його учасники.

Модерний оркестр сучасної бригади

— За останні два роки наш оркестр пережив суттєве оновлення. Ми кардинально оновили, модернізували репертуар, зробили його ближчим сучасній молоді. Намагаємося бути в тонусі й відповідати викликам сучасності, — розповідає начальник оркестру 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» молодший лейтенант Олександр Корольов.

Виступають музиканти як поблизу лінії фронту для бійців рідної бригади, так і в тилу. Упродовж останніх місяців оркестр тішив своїми яскравими концертами слухачів на Одещині та Київщині, а перед тим грав та співав для вояків поблизу передової.

— Наше завдання подвійне. Коли ми поблизу «нуля», то маємо підтримати наших бійців, показати їм, що про них пам’ятають і дбають ті, кого вони захищають, передати їм вдячність і підтримку. Коли ж їдемо в тил, то стаємо посланцями нашої бригади, доносячи звістку про наших захисників з передової, — каже він.

Запорука успіху — авторські пісні

Найпопулярнішою піснею оркестру після початку широкомасштабного вторгнення став cover на пісню Wellboy під назвою «русі гусі». Олександр Корольов змінив для неї слова, присвятивши текст вигнанню російських окупантів з України.

Пісня заграла новими барвами і здобула неабияку популярність, ставши однією з фірмових візитівок оркестру холодноярців. З часом до неї додалися й інші авторські пісні, які створюють унікальний імідж музичного колективу.

— Популярністю та визнаннями військовий оркестр «Холодного Яру» значною мірою завдячує саме авторським текстам, — вважає начальник оркестру. — Ми першими почали писати авторські пісні й виконувати їх так, як не робив до того жоден військовий оркестр у Збройних Силах України.

Геть від формалізму — вперед до соцмереж!

Осучаснити репертуар і формат виконання композицій, відмовившись від стереотипів військово-оркестрової музики, музикантів оркестру «Холодного Яру» спонукав досвід знайомства з творчістю колег із країн Заходу.

— Наш оркестр одним з перших в Україні почав просувати свій бренд в усіх популярних в Україні соціальних мережах: YouTube, Facebook, Instagram, Tik-Tok, — каже соліст оркестру, артист вищої категорії Сергій Довгополий.

Завдяки цьому авторські пісні музикантів «Холодного Яру» почали переспівувати по всій Україні.

«Музичний військовий бенд»

— Можна сказати, що ми вже більшою мірою не класичний військовий оркестр, а «музичний військовий бенд», який грає авторські пісні на власну музику. Колективна творчість перетворила нас на єдину сім’ю, — продовжує Сергій.

Тексти до більшості авторських пісень написав його начальник і диригент Олександр Корольов, музика ж народжена колективною творчістю всіх учасників оркестру.

— Коли є текст і з’являється задум мелодії, то ми разом далі створюємо готову композицію. Без жодного перебільшення в кожній нашій пісні є частка творчості всіх учасників нашого «музичного військового бенду», — підхоплює артист першої категорії Артем Севастьянов, один із трьох саксофоністів оркестру.

Хіти оркестру холодноярців

Окрім кавера на пісню Wellboy, хітами музичного колективу стали пісні «Герой — Херсон», «Незламні герої» та «ЗСУ дівчата».

— До 8 березня ми випустили трек «ЗСУ Дівчата», — розповідає Артем, — нашим козачкам присвятили. У ньому йдеться про те, як українські жінки, ставши на захист України, змінили помаду та взуття на підборах на однострій та берці і несуть службу нарівні з чоловіками.

Пісню «Незламні герої» присвячено військовим 93-ї бригади «Холодний Яр». Поруч зі знаменитим «Мечем Арея» вона стала одним із символів холодноярців. А в пісні «Герой — Херсон» йдеться про подвиг захисників, визволителів та мешканців міста, яке уславилось своїм героїзмом на увесь світ.

«Співаємо, щоб люди пам’ятали»

— Кожним зі своїх виступів в тилу ми прагнемо привернути увагу до героїзму наших захисників з лав Збройних Сил України, розповідаємо про їхній щоденний подвиг, щоб люди пам’ятали про наших хлопців, — продовжує Сергій Довгополий.

Пам’ятати, вважає він, необхідно не лише про військових, але й про цивільних, які живуть поблизу лінії зіткнення і на тимчасово окупованих територіях. Адже вони повсякдень живуть під постійною загрозою, яка може бути не такою відчутною віддалік від фронту.

— Херсон визволили, але по ньому прилітає кожен день. Тому слід робити все, щоб перемогти в цій війні, бо інакше українці ніколи не почуватимуться в безпеці, — нагадує він.

Головний концерт буде після перемоги

Утім, головними своїми слухачами музиканти вважають бійців Збройних Сил України, й особливо рідної 93-ї бригади «Холодний Яр». Саме для них вони грають і співають насамперед.

— Ми граємо для невеликих груп воїнів у безпечних місцях. Зібрати великий святковий концерт плануємо вже після перемоги. 9 травня на красній площі в москві, — жартує Артем Севастьянов.

У відповідь воїни надсилають музикантам вітання і навіть пишуть власні пісні, просять покласти їх на музику, зробити аранжування. Такий відгук особливо цінний, вважають музиканти, бо свідчить, що їхні виступи надихають бійців на творчість навіть у надзвичайно складних умовах війни. Бо якщо солдат в окопі пише пісню, він неодмінно переможе, щоб заспівати її на головному концерті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото Віталія Павленка


Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-02-19 12:49:42