Україна і світ

Зірка європейського ППО Aster 30: які ракети Франція передає Україні

Про це, як повідомляла АрміяInform, заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню.

Aster 30 належить до сімейства зенітних керованих ракет Aster (Астер) і є уніфікованим набоєм для систем ППО сухопутного та корабельного базування. Розробником ракет виступив консорціум EUROSAM, створений Францією, Італією та Великою Британією за участі провідних європейських  оборонних підприємств MBDA Missile Systems та THALES, повідомляє АрміяInform.

Проєкт отримав назву Future Surface-to-Air Family of Missile Systems (Нове покоління зенітних ракетних систем).

Серед модифікацій реактивних снарядів:

  • Aster 15 — малого та середнього радіуса дії
  • Aster 30 — великого радіуса дії
  • Aster Block 2 BMD — протиракета заатмосферного перехоплення

Важливою якістю ракет класу Aster, які використовують для оснащення систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T, про які свого часу детально розповідала АрміяInform, є їхня здатність ураження пріоритетних цілей прямим попаданням (hit-to-kill). Для цього в ракеті Aster використовується спосіб газодинамічного пропорційного поперечного управління.

Ці комплекси перебувають на озброєнні Франції та Італії ще з 2011 року. Основна роль SAMP-T полягає в захисті розгорнутих військових підрозділів і критично важливих об’єктів. Наприклад, Франція використовує ці системи для прикриття своїх авіабаз. Це пов’язано з тим, що Mamba здатна боротися як з авіацією, так і з ракетами, в тому числі крилатими та протирадіолокаційними.

Старт ракети Aster 30 з системи протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Фото: French MOD/DGA photo

Найважливішим є те, що ці комплекси здатні успішно збивати тактичні балістичні ракети на відстані від 15 до 35 км.

Навесні 2013 року Італія та Франція вперше випробували цю ЗРК в рамках тренувань військ НАТО. Комплекс блискуче впорався з поставленою задачею, перехопивши балістичну ціль. Ракету, випущену з літака, було успішно знищено ракетою-перехоплювачем Aster 30 після балістичного польоту приблизно у 300 км.

Aster 30 — це комплексно модифікована ракета класу «повітря-повітря» MICA, адаптована для запусків з землі. Ця модифікація ракети призначалася для протиракетної оборони.

Заявлена дальність перехоплення аеродинамічних цілей такими ракетами становить близько 120 кілометрів. Але дальність у 120 км — це максимум, з якого можна вразити ціль за ідеальних умов. При ураженні малопомітних або низьколітаючих цілей цей радіус буде значно менший.

Модернізована ракета Aster 30 Block 1 також здатна боротися з невеликими цілями — наприклад, з безпілотниками. Ракета Aster 30 Block 1 оснащена осколково-фугасною бойовою частиною з програмованою затримкою безконтактного радіопідривача. Тобто вибух відбувається прямо у повітрі, максимально близько до цілі. І в цьому Mamba (SAMP-T) відрізняється від системи Patriot, ракети якої влучають у ціль.

Для ураження з високою ймовірністю пріоритетних для цієї ЗРС цілей (протикорабельних ракет, авіаційних крилатих ракет, літаків) на ракеті Aster використовується спосіб газодинамічного поперечного пропорційного управління. Для його реалізації застосовано оригінальний пристрій комбінованого аерогазодинамічного управління, названий PIF-PAF (Pilotage en Force-Pilotage Aerodinamique Fort), що дозволило різко збільшити маневреність ракети.

Двигун поперечного керування (ДПК) ЗУР “Aster-15/30” виконаний у вигляді твердопаливного газогенератора з чотирма щілинними соплами, обладнаними регулюючими клапанами з приводами. Сопла знаходяться всередині хрестоподібно розташованих крил ракети. Тяга двигуна регулюється відповідно до команди управління.

Двигун розташований поблизу центру ракети, запускається за 1-1,5 с до точки зустрічі з ціллю практично безінерційно (за 0,02-0,03 с) виходить на необхідний рівень тяги і безпосередньо переміщає ракету в бік цілі. Це не тільки забезпечує високу точність наведення (середньоквадратичний промах менше 1 м), але й дозволяє знизити масу бойової частини та, відповідно, стартову масу ракети.

Зенітні керовані ракети «Астер-15/30» є ударним засобом у ЗРС як сухопутного, так і морського базування. Саме ними, серед іншого, озброєний і ракетний фрегат ВМС Франції Alsace (D656) проєкту FREMM, що нині перебуває в Червоному морі. Як повідомила пресслужба французьких збройних сил, завдяки застосуванню Aster команда корабля здійснила успішне перехоплення трьох балістичні ракети, які запустили єменські повстанці по цивільних суднах.

Своєю чергою експерти ІКК Defense Express докладніше зупинилися на характеристиках озброєння корабля, за допомогою якого були уражені ракети хуситів. Так головним озброєнням Alsace є системи вертикально запуску ракет Sylver A-50, оснащеними ракетами Aster 15/30. Цей вид озброєння є морським аналогом комплексу SAMP/T, який також перебуває на озброєнні Сил оборони України.

Експерти зазначили, що морська Aster 15 і ракета Aster 30 для сухопутних ЗРК SAMP/T належать до одного сімейства ракет, але з різними тактико-технічними характеристиками.

Морська Aster 15:

  • стартова маса — 310 кг;
  • довжина корпусу — 4,2 метра;
  • швидкість польоту — 3 Маха;
  • дальність стрільби — до 30 км.

Сухопутна Aster 30:

  • стартова маса — 450 кг;
  • довжина корпусу — 4,9 м,
  • швидкість польоту — 4,5 Маха;
  • дальність стрільби — до 120 км.

З огляду на позитивний досвід французького корабля в цьому бойовому епізоді, експерти натякнули, що комплекси SAMP/T, якими озброєно Aster 30, можуть вкрай ефективно протистояти балістичним ракетам росіян. Таким чином європейські партнери України можуть бути постачальниками ефективних засобів для перехоплення балістики.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Бойові стрільби ракетами Aster 30. Відео: MBDA


Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-04-23 09:11:02