Україна і світ

Зеленський про ситуацію на фронті: Сирський перебуває на бойових позиціях і працює на ключових місцях

Фото: Офіс президента

Західні партнери, зокрема і Сполучені Штати, мають помітно прискорити постачання військової допомоги Україні.

Разом з тим, Україна активно готується до Глобального саміту миру, який відбудеться у червні 2024 року.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 14 травня.

Зараз дивляться

Він розпочав з того, що сьогоднішній день дав Україні більше можливостей.

Ситуація на фронті

Перш за все, глава держави розповів про доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, в якій головком розповів про ситуацію в районах бойових дій.

– Донеччина, Харківщина – там, де зараз найважче. Він (головком ЗСУ, – Ред.) перебуває якраз у ключових місцях боїв – працює з бригадами, на бойових позиціях. Іще поки рано робити висновки, але ситуація контрольована, – повідомив президент.

Український лідер наголосив, що воїни Сил оборони наразі нищать окупанта, який намагається просуватися.

– Усе досить напружено. Але ми посилили напрямки, зокрема харківські. Зараз багато воїнів – саме харків’ян – стали на захист Харківщини. Вони роблять свою справу, і я дякую кожному за ефективність, – повідомив президент.

Зустріч Зеленського та Блінкена

Володимир Зеленський також розповів, що сьогодні мав низку міжнародних переговорів.

Так, президент мав зустріч із державним секретарем США Ентоні Блінкеном, під час розмови з яким, передусім, обговорювався захист України.

Також розмова із головним дипломатом США торкалась питання поставок американської оборонної підтримки.

– Нам потрібне помітне прискорення постачання. Зараз надто багато часу минає між оголошенням пакетів і реальною появою зброї на передовій. Важливо зробити реалізацію рішень і логістику більш оперативними, – наголосив Зеленський.

Крім того, президент повідомив, що із держсекретарем США обговорив тему поставок Україні протиповітряної оборони, які, зокрема, потрібні для захисту Харкова і Харківщини.

– Якби зараз ми вже отримали два Patriot саме для цього нашого регіону, це б уже дало нам іншу ситуацію у війні загалом, – наголосив глава держави.

Він подякував кожному з партнерів України, “хто це розуміє і справді старається допомогти”.

Володимир Зеленський додав, що кожного дня російські терористи завдають ударів ракетами та керованими авіабомбами по Харкову, по інших містах і громадах України у прикордонні, а також по фронтових позиціях українських військових.

– Критично потрібно збільшувати потенціал нашої ППО, нашої авіації, зокрема й розширювати коаліцію винищувачів, прискорювати тренування й постачання, щоб дати захист від російського терору. Ми знаємо, які реальні можливості є в партнерів. Потрібні чіткі політичні рішення, – сказав він.

Глава держави вказав, що обговорив із Ентоні Блінкеном участь Америки в підготовці та проведенні Саміту миру, а також зусилля Америки у тому, “щоб світ був представлений ширше і щоб Саміт став дієвішим”.

– Зараз такі умови, коли абсолютно реально, щоб світова більшість почала примушувати Росію до миру. До справжнього миру. Ми бачимо, які ставки зараз робить Путін: він прагне повністю адаптувати Росію до війни та розширювати війну, збільшувати тиск. Але це наш тиск – спільний тиск усіх у світі, хто протистоїть війні, тиск на агресора – має спрацювати й має зірвати російські наступальні плани – зірвати і на фронті, і в дипломатичному напрямку, – наголосив президент.

Розмова Зеленського із Макроном

Володимир Зеленський також розповів про “тривалу й доволі детальну” розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном, яка, за словами Зеленського, тривала “майже дві години”.

– Я поінформував про ситуацію на полі бою, про наші перспективи, про потреби наших воїнів. Еммануель, пан президент, підтвердив свою участь у Саміті миру, і власне зміст Саміту у Швейцарії дасть розуміння, які інші кроки зможемо зробити найближчими місяцями заради наближення миру та відновлення повної сили міжнародного права для України, для всіх народів, які зазнають агресії, – сказав він.

Переговори з президентом Кореї

Також глава держави згадав і про телефонну розмову із президентом Республіки Корея, під час якої сторони обговорили участь Кореї в Саміті миру.

– Вдячний, що Республіка Корея прийняла запрошення на Саміт. Ми обговорили також наші двосторонні відносини та допомогу для України, зокрема в тих сферах, де ми вже маємо результати, – сказав він.

Підготовка Саміту миру

За словами Зеленського, протягом перших тижнів “марафону підготовки” Саміту миру він особисто запросив уже майже 30 лідерів.

– Маємо багато підтверджень саме участі лідерів з різних регіонів, із різних частин світу. І це важливо – важливо зберігати консолідацію світу заради справедливого миру. Коли це спрацює для України, це зможе спрацювати для будь-якої країни, яка зазнає агресії, – сказав він.

Шлях України в НАТО

Наприкінці звернення глава української держави зачепив тему НАТО і України.

За словами президента, Україна готується і українська влада готує позиції перед самітом Альянсу, який планується у Вашингтоні вже влітку.

– Міжнародна робоча група з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України – група, яку очолюють Андрій Єрмак та Андерс Фог Расмуссен, – представила звіт. Звіт, який буде у всіх тих, хто ухвалює рішення в Альянсі та може вплинути на зміцнення НАТО. Звіт про перспективи України, про необхідність справді сильних рішень для того, щоб не лише припинити цю війну, а позбавити ґрунту будь-які війни в нашому регіоні та в усій Європі, – сказав він.

Для цього, додає Зеленський, має бути “прибраний дефіцит безпеки у Європі”, і зокрема “дефіцит безпеки для України”.

– Потрібна сильна позиція Альянсу і чіткий сигнал Москві, що війна нічого їй не дасть. Путіну не вдасться підмінити терором і бомбами принципи й цілі Статуту ООН та право кожного народу самостійно обирати свій державний шлях, – резюмував глава держави.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-14 20:14:48