Україна і світ

Зброя від Німеччини і виведення сторожових кораблів РФ у Криму: новини 15 липня

Фото: Факти ICTV

Завершується 872 доба повномасштабної війни Росії проти України, протягом якої відбулося багато важливих подій.

Серед них – таємне передавання партії зброї Україні від Німеччині та виведення сторожових кораблів Росії з тимчасово окупованого Криму.

Що відбулося в Україні та світі за добу 15 липня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Ймовірний наступ РФ з Півночі

Заява керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова про можливий російський наступ з півночі України була некоректно інтерпретована, заявив президент Володимир Зеленський.

За його словами, українська сторона розуміє, що подібні наступи можуть бути через те, що триває війна з Російською Федерацією.

Проте президент України вважає, що на Сході – найскладніша ситуація. На його думку, в Харківській області зроблена серйозна робота, щоб унеможливити потужний наступ РФ з Півночі.

Кадрові зміни в уряді

Водночас президент України Володимир Зеленський не виключив можливості кадрових змін у Кабінеті міністрів.

За словами глави держави у відповідь на питання журналістки, чи варто найближчим часом очікувати на заміну прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та кадрові ротації в уряді, Зеленський відповів, що українці обов’язково про них знатимуть.


Партія зброї від Німеччини

Німеччина таємно передала Україні великий пакет військової допомоги українській армії, до якого увійшли танки, РСЗВ і боєприпаси.

За інформацією видання Merkur, минулого тижня ЗСУ отримали з Німеччини 10 бойових танків Leopard 1A5, 20 бойових машин піхоти Marder, боєприпаси для танків.

Фото: Офіс президента

Україна отримала ще два мостоукладальники Biber, дві інженерні бронемашини Dachs, одну броньовану ремонтно-евакуаційна машину Bergepanzer, чотири броньовані саперні машини Wisent 1.

Підготовка до другого Саміту миру

Зараз Україна здійснює підготовку до другого Саміту миру, який передбачатиме розгляд усіх 10 пунктів Формули миру, заявив президент Володимир Зеленський.

За його словами, на початку серпня може відбутися перша зустріч на рівні міністрів, радників з безпеки про висновки Саміту миру. Він припустив, що вона відбудеться у Катарі у питанні енергетичної безпеки.

Фото: Офіс президента

Також у серпні відбудеться зустріч у Туреччині щодо вільного мореплавства та продовольчої безпеки. А у вересні – у Канаді про обміну полоненими та повернення дітей.

Сторожові кораблі РФ у Криму

З тимчасово окупованого Криму вийшов останній сторожовий корабель Чорноморського флоту Росії, заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За його словами, там він залишався як одна з серйозних бойових одиниць у супроводі кораблів забезпечення, які не є бойовими одиницями. Проте вони сьогодні вийшли з Кримського півострова.

Речник ВМС ЗСУ зазначив, що тактика російських військ у Чорному морі сьогодні звелася до міжбазових переходів – це дуже важливо.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-15 20:49:08