Україна і світ

Захист пересадженого серця від відторгнення – лікування антитілами

Американські вчені знайшли новий спосіб доопераційного захисту донорського органу від відторгнення – лікування антитілами.

Це дозволяє трансплантованому серцю функціонувати значно довше і ефективніше. Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Як запобігти відторгненню органу

Трансплантовані органи зазвичай відторгаються через те, що імунна система реципієнта розпізнає донорський орган як чужорідний і починає його атакувати.

Зараз дивляться

Імунологічна несумісність та активація Т-клітин викликають запалення і пошкоджують трансплантат.

Відторгнення відбувається після кожної трансплантації, але його ступінь залежить від імунної системи та загального стану здоров’я реципієнта.

І хоча ризик відторгнення з часом зменшується, він повністю не зникає. Для зниження імунної реакції організму на трансплантат призначають імуносупресивні препарати. Однак вони роблять пацієнтів сприйнятливими до інфекцій.

—  Використовуючи специфічні антитіла, ми можемо просто заблокувати запалення, яке призводить до відторгнення, але залишити антимікробний імунітет недоторканим, — пояснює один з авторів дослідження.

Науковці вважають, що підхід, який вони використовували для захисту серця від відторгнення, можна застосувати і до інших видів трансплантацій.

Проте редагування генів, проведене на мишах, не є безпечним для людей, тому зараз вивчаються інші методи контролю запальної реакції.

Один із можливих варіантів – розробка біопрепаратів, які цілеспрямовано діятимуть на людські TNF-рецептори.

ДжерелоMedicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 12:27:05