Україна і світ

Захід затримав допомогу Україні для успішного наступу ЗСУ – генерал Петреус

Колишній директор ЦРУ та екскомандувач коаліціями під проводом США в Іраку та в Афганістані Девід Петреус став співавтором книжки Конфлікт: еволюція ведення війни з 1945 року до України. В ній він перелічив, які помилки допустив Захід у підтримці України.

Серед іншого, книга розповідає, чому українці “не змогли досягти того прориву, на який усі сподівалися” в контрнаступі влітку 2023 року.

– 2023 рік став роком, коли всі спостерігали, чи вдасться досягти прориву будь-якій зі сторін, – розповідає генерал армії США у відставці Девід Петреус під час презентації книжки на платформі видання Washington Post.

Зараз дивляться

Він також намагається пояснити зі свого боку, як він розуміє, чому Україна опинилась в такій ситуації на полі бою.

– Ми бачили наші затримки із наданням їм (військової техніки, – Ред.), наші танки лише нещодавно дісталися до них. Наша затримка в ухваленні рішень щодо M1 (танки Abrams, – Ред.), затримки зі схваленням танків Leopard, ми затримали рішення щодо касетних боєприпасів, які могли бути дуже корисними, системи ракет більшого радіуса дії для реактивних систем залпового вогню, і врешті літаки західного зразка, – перелічує він.

Ексдиректор ЦРУ Петреус також прокоментував ситуацію на півдні України, де для просування українських сил була необхідна перевага в повітрі.

– В нашій (військовій) доктрині йдеться, що аби прорвати ті типи оборони, які ми бачили на півдні (і я не думаю, що хтось насправді усвідомлював або оцінював глибину мінних полів, і що Росія дуже правильно зробила оборонну частину, кілька ліній оборони тощо), наша доктрина каже, що для цього потрібна перевага в повітрі, а також багато інших можливостей. І ми цього не дали українцям, – наголошує він.

У книжці Конфлікт: еволюція ведення війни з 1945 року до України її автори американський генерал у відставці Девід Петреус та член британської Палати лордів Ендрю Робертс також описують “різні можливості, які потрібні Україні” і які “ми можемо надати їм, щоб спробувати досягти прориву наступного року, коли погодні умови будуть сприятливішими, ніж взимку”.

Чому Україна важлива для світу

Петреус вказує на помилки Заходу, які частково призвели до війни в Україні.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Думаю, що одна з причин, чому Володимир Путін, мабуть, вирішив, що йому вдасться уникнути відповідальності за це потужне вторгнення в Україну, полягає в тому, що ми не зробили достатньо після окупації Криму. Ми вийшли з Афганістану, він це бачив, ми не мали стратегічного терпіння, і так далі. Ось чому, я думаю, що президент Байден неодноразово заявляє, що ми маємо допомогти Тайваню, – розповідає Петреус, додавши, що Захід має активніше реагувати на загрози з Китаю, щоб не допустити війни у Тайвані.

Він також вважає, що ситуація довкола України “є повчальним прикладом для Китаю”.

– Нам потрібно пам’ятати: те, що ми робимо в одній частині світу, відбивається в інших частинах світу. Наприклад, якщо наш Конгрес США не може впоратися з постійною підтримкою України, це надсилає сигнал до Індо-Тихоокеанського регіону, – розповідає генерал у відставці Петреус.

Книжка Девіда Петреуса та Ендрю Робертса вийшла друком у США у жовтні цього року.

Джерело: Радіо Свобода, The Washington Post

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 22:31:08