Україна і світ

Заморожені активи РФ – ЄС ухвалила рішення про доходи Центрбанку РФ

У понеділок, 12 лютого, Рада Європи ухвалила рішення про доходи від заморожених активів Центрального банку РФ, прибуток з яких може надалі послужити для фінансування потреб України, що постраждала від військового вторгнення.

Про це вказано на сайті Ради Європи.

Зазначається, що цей крок дає можливість ЄС ухвалити рішення про можливе встановлення фінансового внеску до свого бюджету, зібраного за рахунок цього чистого прибутку – надалі вони будуть передані Києву, щоб на більш пізньому етапі зайнятися відновленням та реконструкцією.

Зараз дивляться

— Цей фінансовий внесок може бути направлений через бюджет ЄС до Фонду України, за яким Рада та Європейський парламент досягли попередньої угоди на початку лютого 2024 року, – зазначено у документі.

Заморожування активів РФ

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року ЄС у координації з міжнародними партнерами заборонили будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами, а також активами Центробанку РФ.

В результаті відповідні активи, які належать фінансовим установам у державах-членах ЄС, фактично “заморожені”.

Пізніше у Європі знайшли правові підстави використання конфіскованих в Росії активів.

Нагадаємо, 1 лютого Єврорада досягла угоди про перегляд довгострокового бюджету ЄС (Багатолітні фінансові рамки, МФР) на 2021-2027 роки, зокрема затвердивши фінансову допомогу Україні на €50 млрд.

Лідерами ЄС було також названо умови отримання грошей Україною від Євросоюзу та підтверджено зобов’язання щодо подальшої військової, фінансової, політичної та гуманітарної підтримки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-13 01:04:30