Суспільне мовлення

Замкнуті та бояться гучних звуків: у Львові проведуть курс реабілітації для дітей з ПТСР

У Львові стартував третій заїзд реабілітаційної програми для дітей “Hope for kids”. Цього разу курс психологічної допомоги пройдуть 30 дітей з посттравматичним стресовим розладом з різних областей України. Протягом 21 дня з ними працюватимуть психологи, психіатри, реабілітологи та соціальні працівники.

На вокзалі у Львові волонтери зустріли дітей з Кам’янського, що на Дніпропетровщині. Вони їхали у потязі близько 23 годин. Тут на них чекає реабілітація. Десятеро дітей — вихованці будинку сімейного типу. Ними опікується Лариса Мусієнко.

“Це дітки, які залишились без батьків не тому, що йде війна, а тому що батьки не виконували своїх обов’язків. Коли почалася війна, ми так думали, що прямо над нами траса пролягала. На Дніпро летіли ракети, все над нами літало, такий шум стояв. Тепер нам треба реабілітація”, — каже мати-вихователька Лариса Мусієнко.

Волонтери зустрічають дітей з Кам’янського. Суспільне Львів

Проєкт реабілітації відбувається втретє. У програмі беруть участь діти з різних регіонів України, які втратили батьків на війні чи зазнали насилля. Як розповіла керівниця проєкту “Hope for kids” Оксана Чабан, цього разу це 30 дітей. З них 11 — з Нікополя, 10 дітей — із міста Кам’янське, ще дев’ять — це діти військовослужбовців та переселенці з Бахмута, Херсона та Маріуполя.

“Одна із проблем — психологічні травми діток, тобто вони це важко переживають, їм це складно. Ми намагаємось разом із психологами та психотерапевтами створити їм таке місце, щоб вони розуміли, що вони в безпеці, це, мабуть, найголовніше”— говорить Оксана Чабан.

Керівниця проєкту Оксана Чабан

Керівниця проєкту Оксана Чабан. Суспільне Львів

За словами психологині проєкту Марії Сковрон, реабілітація матиме декілька етапів: групові обговорення, арттерапія та індивідуальні заняття з психологами та психіатрами.

“Психологи, які є на місцях, працюють протягом цілого дня. Багато хто з дітей не готовий говорити, в перші тижні ми бачимо наскільки вони замкнуті, наскільки вони перелякані, вони бояться голосних звуків або якихось певних дій, які ми хочемо зробити. А вже після того, як ми починаємо працювати, ми можемо бачити, наскільки це дієво, наскільки вони відкриваються, наскільки вони готові працювати”, — каже жінка.

Психологиня Марія Сковрон

Психологиня Марія Сковрон. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Марія Сковрон додає, триматиме реабілітація 21 день. Після повернення додому з дітьми працюватимуть місцеві психологи.


Джерело: Суспільне мовлення України