Львівський портал

З ексголови Верховного Суду Князєва зняли електронний браслет, – Transparency International

27 травня Вищий антикорупційний суд продовжив термін дії обов’язків, накладених на ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва. Проте звільнив його від обов’язку носити електронний браслет. Про це повідомили в Transparency International Ukraine.

ВАКС продовжив термін дії таких обов’язків ексголові Верховного Суду: прибувати до прокурора суду за першою вимогою, не вилучатись за межі України, утримуватись від спілкування з свідками, здати паспорти для виїзду закордон. Проте колегія судді не погодилась з доводами прокурора та звільнила Князєва від обов’язку носити електронний браслет.

Як стверджував прокурор в судовому засіданні, Князєв може переховуватись від суду та незаконно впливати на свідків, тому необхідно продовжувати обов’язки. Сторона захисту стверджувала, що прокурор не надав жодних доказів, які б підтверджували наявність ризиків. Щодо браслету, Князєв заявив, що в нього за його місцем проживання по 6 годин немає світла та немає зв’язку, тому браслет є неефективним. Також браслет впливає на стан його здоров’я.

Передісторія

Голову Верховного Суду України Всеволода Князєва затримали у травні 2023 року на хабарі у 2,7 млн доларів.

За версією слідства, за ці гроші він мав винести рішення у справі, пов’язаній з олігархом Костянтином Жеваго. Цю корупційну схему вдалося викрити завдяки проникненню детектива НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. Детальніше про справу читайте за цим посиланням.

Після затримання Князєва взяли під варту із можливістю внесення 107 млн грн застави. Втім її розмір зменшували сім разів поспіль. На початку 2024 року Всеволод Князєв, за якого внесли 18,16 млн грн застави, все-таки вийшов із слідчого ізолятора.

Як відомо, сам Князєв скаржився, що через арешт всього майна та рахунків він немає коштів навіть на те, щоб оплатити у СІЗО доступ до Інтернету.

У жовтні торік правоохоронці завершили досудове розслідування у справі стосовно колишнього голови Верховного Суду. Обвинувальний акт скерували до суду лише у березні 2024-го. Вироку ще немає.

Тим часом адвокату, який разом із Князєвим погорів на хабарі, суд дав умовний термін.

Додамо, що Всеволод Князєв був головою Верховного Суду з 1 грудня 2021 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-27 13:38:35