Львівський портал

Єврокомісія підтримала початок переговорів про вступ України до ЄС

Єврокомісія надала позитивну оцінку євроінтеграційного прогресу України та підтримала початок переговорів про вступ до ЄС. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Єврокомісія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС. Вдячні за позитивну оцінку нашого євроінтеграційного прогресу», – заявив прем’єр.

За словами Шмигаля, в озвученому висновку ЄК йдеться про те, що Україна продовжує системні зусилля щодо приєднання до ЄС та виконала всі 4 додаткові кроки-реформи.

«Тепер ми очікуємо від наших європейський партнерів наступний крок — початок переговорів про членство в Євросоюзі вже цього місяця. Український народ щодня виборює право бути в колі європейської родини у війні проти російського агресора», – додав він.

Передісторія

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна має виконати сім умов.

Станом на червень 2023-го, як казали у ЄС, було виконано вже дві умови, вони пов’язані зі судовою реформою та законом про медіа. У вересні Верховна Рада також ухвалила закон про нацменшини, який теж був однією з умов щодо початку переговорів про членство у Євросоюзі.

У середині жовтня віцепрезидентка Єврокомісії відзначила прогрес України у виконанні критеріїв щодо членства в ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що хоче, аби переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочались ще у 2023 році. Тому він закликав Верховну Раду ухвалити всі закони, необхідні для старту цього процесу.

Водночас президент Європейської ради Шарль Мішель говорить, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-07 14:05:24