Україна і світ

ЄС активізує перевірки зерна з України – закликали поляків припинити протести

У Євросоюзі заявили про готовність активізувати перевірки українського зерна на експорт, щоб розвіяти побоювання польських фермерів.

Натомість там закликали аграріїв зупинити блокаду кордонів з Україною.

Про це заявила єврокомісар із питань транспорту Адіна Велян.

Зараз дивляться

— Закриття кордонів ніколи не є гарною ідеєю, тим більше кордонів із сусідом, який потребує приєднання до світового ринку, – зазначила чиновниця ЄС.

Фермери обурені тим, що європейські країни начебто створили умови для недобросовісної конкуренції, відкривши для експорту агропродукції України “шляхи солідарності”. Однак якщо дотримуватись усіх домовленостей, за словами Велян, жодних проблем для поляків виникати не повинно.

Вона додала, що держави Євросоюзу також отримали вигоду від торгівлі. Так, експорт до України з Польщі, Румунії та Словаччини зріс і перевищив кількість товарів, що надходять з України до цих країн.

Блокада кордонів – ситуація на 1 березня

З лютого польські аграрії масово блокують кордони з Україною, і за цей час чотири рази відбувалися інциденти, коли на трасу було висипано українське зерно.

1 березня фермери перенесли протест на кордон з Литвою, оскільки переконані, що частина українського зерна, яке завозиться до Литви, пізніше реекспортується в інші країни як європейське.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-01 23:55:09