Україна і світ

Які дані про пацієнтів містяться в електронній системі охорони здоров’я — МОЗ

Фахівці МОЗ України розповіли, які відомості про пацієнтів зберігаються в електронній системі охорони здоров’я.

Складові системи

– Електронна система охорони здоров’я складається з центральної бази даних (ЦБД) і медичних інформаційних систем (МІС), – пояснили в МОЗ.

ЦБД належить державі в особі Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Натомість МІС – це програмне забезпечення, через яке медичні заклади можуть зберігати дані в себе в цифровому вигляді та передавати необхідні відомості до ЦБД.

Зараз дивляться

Персональні дані

Насамперед до ЦБД вносяться персональні пацієнта під час його реєстрації. Зареєструвати пацієнта може будь-який лікар, який працює з електронною системою, як первинної медичної допомоги, так і спеціалізованої ланки.

Персональні дані дають змогу ідентифікувати людину як у системі, так і в інших державних системах, коректно врахувати надане їй медичне обслуговування в електронній медичній картці та надати пацієнту доступ до сервісів (е-рецепти, е-направлення тощо).

Зокрема, до електронної системи вносяться: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), реквізити документа, що посвідчує особу, контактні дані, інформація про обраний метод автентифікації тощо.

Медична інформація

До медичної інформації в ЦБД належать: інформація про візити до лікаря, госпіталізації, консультації, плани лікування, інформація про електронні направлення, рецепти, медичні висновки, процедури, імунізацію тощо.

Ці дані зберігаються безпосередньо в самому медичному закладі та передаються в ЦБД через медичні інформаційні системи.

Зберігання медичної інформації організовано окремо від зберігання персональних даних пацієнтів, що забезпечує додатковий захист інформації та конфіденційності пацієнтів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 14:42:53