Україна і світ

Яке сьогодні свято – 15 травня 2024: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 15 травня, відзначається Міжнародний день сімʼї, а також цікаве свято – День соломʼяного бриля. Православні віряни вшановують преподобного Пахомія Великого.

Факти ICTV дізналися більше про історію свят цього дня, а ще про іменинників та повʼязані із ним прикмети й заборони.

Яке сьогодні свято – 15 травня 2024 року

Згідно з новим церковним календарем, цього дня згадують святого Пахомія Великого, що народився в Єгипті (28 травня за старим стилем). Він був зачинателем такої форми чернечого життя як кіновія. У таких монастирях братія не мала власності й покладала усі свої труди на благо обителі. Монастир своєю чергою забезпечував ченців усім необхідним. Також Пахомій заснував перший жіночий монастир, де настоятелькою стала його сестра Марія.

Зараз дивляться

Який сьогодні, 15 травня 2024, день в Україні

На цю дату припадає Міжнародний день сімʼї – це гарна нагода приділити увагу вашим рідним людям. Через війну багато хто з українців не зможе зібратися разом у цей день, але подумки та завдяки сучасним технологіям можна стати трішечки ближчим до своїх коханих.

Сьогодні ж відзначаться Всесвітній день товару та Міжнародний день захисту клімату. Також українці мають незвичайне свято – День соломʼяного бриля. Він був традиційним головним убором для нашого народу, та й зараз модники та модниці носять осучаснені варіанти капелюхів із соломи.

Хто святкує день ангела 15 травня

Цього дня можете привітати з іменинами власників чоловічих імен Дмитро та Гнат. Якщо у вашій родині сьогодні на світ зʼявилася дівчинка, її буде доречно назвати Анастасія.

Що не можна робити 15 травня 2024 року

У народі вірили, що незаміжні дівчата мають мовчати про свої мрії. Також цього дня не можна залишати брудний посуд, ходити в брудному взутті, бо хворітимуть ноги, та брати решту під час покупок. А втім, зараз маємо можливість розплачуватися картками, тож і питання решти стоїть не так гостро.

Астрологи радять утриматися від грубощів, бо доведеться розплачуватися хворобою горла, голосових зв’язок або дихальних шляхів. Утримайтеся й від стрижки, бо вона може притягнути сварки, конфлікт з начальством чи коханою людиною.

Що можна робити сьогодні

Місячний календар вказує на те, що день сприяє проведенню хірургічних операцій. У давнину наші пращури у середині травня сіяли пізню пшеницю.

Також сьогодні вдала дата для того, щоби помиритися або перепросити за якийсь недобрий вчинок чи слова.

Народні прикмети на 15 травня 2024 

  • Теплий день віщує гоже літо.
  • Дощі обіцяють червневі грози.
  • Багато сережок на осиці — чекайте на добрий врожай вівса.
  • Сонце під час сходу багряного кольору — літо буде посушливим.
  • Почути голосний спів зозулі – до холодів, спів соловʼя – до гарної погоди.
  • Південний вітер обіцяє хороший врожай.
  • Небо в темних хмарах без дощу – така погода триматиметься тиждень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-15 05:34:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин