Україна і світ

Яке сьогодні свято – 1 березня 2024: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 1 березня, в усьому світі відзначають Свято приходу весни, День цивільної оборони, День відмови від дискримінації та День імунітету. Віряни вшановують пам’ять преподобної мучениці Євдокії.

Яке сьогодні свято – 1 березня 2024 року

1 березня віряни вшановують пам’ять преподобної мучениці Євдокії Іліопольської. У народі це свято також називають Євдокія Свистунья, Євдокія Плющиха.

Свята мала дар цілительки і була настоятелькою монастиря в Сирії, проте так було не завжди. Ще в юності Євдокія була вродливою дівчиною і вела розпусний спосіб життя. Одного разу в її рідне місто прибув настоятель чоловічого і жіночого монастирів Герман. На ніч він зупинився в одному будинку з Євдокією і своїми молитвами розбудив її.

Зараз дивляться

Уже вранці дівчина прийняла хрещення, роздала своє майно бідним і вирушила в монастир, настоятелькою якого згодом стала.

Дізнавшись, що Євдокія творить чудеса, язичницький управитель Геліополя Вінкентій наказав зарубати жінку мечем. Вона померла мученицькою смертю в 120 році.

Хто святкує День ангела 1 березня 2024 року

1 березня свої іменини відзначають Олександр, Антон, Василь, Веніамін, Іван, Михайло, Нестор, Петро, Ян, Олександра, Ганна, Антоніна, Дарина, Євдокія, Дарина, Мотрона, Надія, Ольга.

Що не можна робити 1 березня 2024 року

  • У перший день весни не рекомендується згадувати минуле.
  • Не варто сваритися, лаятися, лихословити.
  • Не можна залишати багаття без нагляду, щоб не було пожежі.
  • Не потрібно пити алкогольні напої.
  • Не варто сумувати.

Що можна робити сьогодні

У перший день весни варто насолоджуватися природою, особливо, якщо це дозволяє погода. Прогуляйтеся, влаштуйте пікнік, насолодіться свіжим повітрям.

Жінки 1 березня грілися на сонці та вмивалися водою з талого снігу, а також починали ткати полотна і діставали весняні речі з шаф. Селяни присвячували сьогоднішній день підготовці до сільськогосподарського сезону.

Віряни зранку моляться святій Євдокії. У неї просять про зцілення від хвороб і лихоманки.

Євдокія Плющиха вважається часом початку відлиги, назва Євдокія Свистунка пов’язана ж із вітрами. На Євдокію жінки, дівчата, діти залазили на дахи будинків і починали голосно співати: Весна красна! Що ти нам принесла? Червоне літичко!

Народні прикмети на 1 березня 2024 року

  • Ясне небо – до теплого березня.
  • Сильний вітер – до опадів.
  • Густий туман – до теплого літа.
  • Південний вітер дме – до дощового літа, північний – до прохолодного.
  • Граки прилетіли – холодів більше не буде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-01 05:34:51