Україна і світ

Як змінилося працевлаштування, доходи та настрої українців від початку війни

В Україні відбувається зростання кількості працевлаштованих громадян, попри втому і напруженість, що переважають у настроях населення.

Про це повідомляє дослідницька компанія Gradus Research, яка у рамках проєкту Градус суспільства під час війни провела 10-ту хвилю дослідження, щоб прослідкувати, якою є динаміка змін від початку повномасштабного вторгнення.

Зростає рівень працевлаштованості та доходів

Все більше опитаних українців мають роботу і працюють повний або частковий робочий день (69% опитаних декларують це зараз, проти 62% у грудні 2023 року).

Зараз дивляться

Для порівняння: найнижча працевлаштованість була у березні 2022 року на рівні 24% респондентів. Відтоді вона послідовно збільшується.

У порівнянні з довоєнним часом, заробітна плата українців збільшилася. Про це зазначає суттєво більше респондентів (56%), ніж у попередніх хвилях дослідження.

Наприклад, у грудні 2023 року збільшення доходу відмічали лише 15% опитаних українців.

Фото: Gradus Research

– Факти збільшення рівня працевлаштованості та доходів можуть позитивно впливати на рішення зворотньої міграції українців за кордоном. Наявність роботи є одним з ключових факторів повернення. Бачимо серед результатів і зростання намірів залишатися в Україні у разі загострення ситуації. Зараз переважна більшість (62%) опитаних українців не планують переміщатися за таких обставин, – зазначила засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

За словами соціологині, це важливий сигнал, що покращення економічних факторів може впливати на ситуацію навіть за умов, що безпекові ризики залишаються.

Довіра до ЗСУ залишається високою

Попри втому і невизначену тривалість війни, довіра до ЗСУ залишається високою, йдеться у дослідженні компанії Gradus Research.

Загалом від початку повномасштабної війни цей показник суттєво не змінився. Зараз він перебуває на рівні 59%, тоді як у 2022 році становив 63%.

⁠Військова допомога країн Заходу і міць ЗСУ – це дві ключові запоруки перемоги України у війні з Росією, які виділяють опитані громадяни (61% та 58% відповідно). Водночас респонденти менше вірять у згуртованість суспільства як запоруку перемоги.

Якщо порівнювати з даними дослідження перших днів повномасштабного вторгнення, спостерігається значне падіння віри в дієвість посилення санкцій проти РФ, а також у деморалізацію російської армії як фактора перемоги України.

Що найбільше відчувають українці

Найбільше у настроях українців переважають кілька емоцій, які залишаються без змін.

Втома продовжує очолювати цей перелік: більш ніж половина респондентів (54%) відчувають такий стан.

У порівнянні з попередньою хвилею дослідження, в опитаних дещо знизився рівень напруженості (41% vs 43% наприкінці 2023 року).

Проте спостерігається зростання рівня розчарування (33% vs 29% у грудні 2023 року).

Рівень суб’єктивного стресу з квітня 2024 року залишається стабільно високим – на рівні 87-88%.

Фото: Gradus Research

Спілкування українською мовою

Частка тих, хто спілкується українською в побуті, продовжує зростати. Якщо у квітні 2022 року таких було 53%, то зараз частка україномовних опитаних становить 68%.

Фото: Gradus Research

Опитування у рамках проєкту Градус суспільства під час війни проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку/онлайн-платформі Gradus.

Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тис. у віці 16-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих та територій ведення активних бойових дій. Розмір вибірки у 10-й хвилі опитування: 1 165 респондентів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 22:15:05