Львівський портал

Як вплинула повномасштабна війна на підготовку майбутніх офіцерів у Львові

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного змінили підхід до підготовки майбутніх офіцерів. Тут відкоригували навчальні програми та збільшили інтенсивність польових вишколів. Про це розповів очільник вишу Павло Ткачук в інтерв’ю Борисфен Інтел.

Трансформація навчального процесу у військовій академії почалась ще з 2014 року, адже фахівці почали виконувати бойові завдання на Донбасі. І цей досвід не міг не вплинути на бачення підготовки майбутніх офіцерів. Чи не найголовніший акцент – здобуття практичних навичок.

«Із початку російської агресії ми зосередилися на набутті курсантами практичних навичок для виконання завдань на первинній офіцерській посаді та на посаді, що на один щабель вище. У пріоритеті такого навчання була практична складова, основою якої слугував досвід, набутий під час АТО/ООС, а також стандарти та підходи до підготовки в арміях НАТО», – розповів Павло Ткачук.

За його словами, перший і другий роки навчання у військових вишах приділяють дисциплінам з циклу загальної та загальнопрофесійної підготовки. Потім іде акцент на військово-спеціальних навчальних дисциплінах.

Окрему увагу приділяють польовому вишколу, аби курсанти вчились на практиці використовувати різні види озброєння та військової техніки.

«Нам довелося ґрунтовно проаналізувати навчальні плани, визначити зміст підготовки, зважаючи при цьому на особливості сучасного бою. Зменшивши час на вивчення батальйонної тематики для курсантів, вдалось збільшити кількість занять з управління підрозділами у ланці «взвод-рота», конкретних прийомів та базових способів ведення бойових дій, зокрема, особливостей бою у траншеї, дій командира на командно-спостережних пунктах, на флангах взводу, роти. Усе це — надважливі моменти сучасного бойового протиборства з ворогом, яким нехтувати не можна. Тож наші навчальні програми мають бути динамічними, постійно змінюватися та вдосконалюватися», – пояснив керівник Національної академії сухопутних військ.

Так, у військовій академії у Львові змін зазнали програми, де викладають особливості застосування механізованих підрозділів у бойовому порядку батальйону, вогневу засідку в оборонному бою, стрільбу з танків на велику відстань з використанням БпЛА, дії підрозділів РВіА у складі розвідувально-вогневих груп, інженерні заходи тощо.

«Сьогодні українські військові освітяни ретельно аналізують перебіг бойових дій, особливості логістичного забезпечення у військах, застосування військової техніки та озброєння тощо. У їхньому полі зору також морально-психологічний стан особового складу, що не менш важливо для успішного виконання бойового завдання. Усі ці напрацювання використовуються для покращення підготовки військових фахівців різних ланок управління. Військо має вдосконалюватися постійно як у воєнний, так і в мирний час. Це – аксіома, про яку слід пам’ятати усім», – підкреслив Павло Ткачук.

Відомо, що українські командири зараз на фронті використовують програму «Кропива» для орієнтування, прив’язки до місцевості, ведення розвідки, виконання стрільби та управління вогнем. Тому в Академії сухопутних військ, наголошує її очільник, приділяють особливу увагу вивченню цієї програми, адже військовослужбовці повинні досконало володіти нею.

Водночас генерал-лейтенант зауважив, що підготовка майбутніх офіцерів зараз є дуже динамічною: «Ми зважаємо на нововведення, які пов’язані зі зміною тактики застосування наших підрозділів, підрозділів супротивника тощо. При чому наголошу: тактика постійно змінюється, і те, що вчора ще активно застосовувалося, нині потрібно корегувати».

Деякі нововведення Національної академії сухопутних військ виявились настільки успішними, що цей досвід перейняли й інші військові виші України.

Йдеться, зокрема, про «лідерські курси» (L-1B) та фахові курси професійної військової освіти (L-1С). Іноземні колеги відзначають належний рівень знань тих українських військових, які їх пройшли.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-21 11:43:55