Україна і світ

Як садити ожину восени: корисні поради для гарного врожаю


Плоди ожини багаті на вітаміни і корисні для організму мікроелементи. До того ж кущі відрізняються високою врожайністю протягом 10 років після посадки. Тому багато садівників висаджують її на своїй ділянці.

Ожина досить вибаглива, тому за неправильної посадки та догляду може загинути. Це пов’язано з тим, що більшість сортів були завезені з південних регіонів, тож у більш суворому кліматі вони складно приживаються і не завжди дають очікувані плоди. Проте знаючи основні правила посадки, можна виростити здорові й родючі кущі.

Як правильно посадити ожину восени та на що звернути увагу — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Коли можна посадити ожину восени: оптимальні терміни

Ожина важко переносить низькі температури, тому оптимальними термінами будуть початок вересня або середина жовтня.

Важливо, щоб температурні показники коливалися в межах від 11 °С до 25 °С. Так у пересадженого куща буде достатньо часу для адаптації та вкорінення до настання перших заморозків. В іншому випадку існує ризик вимерзання молодих рослин, оскільки вони не встигнуть добре зміцніти.

Поступове зниження температури повітря, а також високий вміст вологи в ґрунті створюють сприятливі умови для розвитку кореневої системи ожини. З приходом весни добре вкорінені саджанці почнуть швидко набирати вегетативну масу.

Переваги осінньої посадки ожини:

  • ґрунт добре прогрітий;
  • сонце вже не таке пекуче, як у літній час;
  • невелика кількість бур’янів та шкідників;
  • кущі добре закаляються.

Якщо пересаджені восени молоді кущі ожини без проблем перенесуть першу зиму, то в наступні роки вони порадують стійкістю до погодних умов та різноманітних захворювань.

Як правильно посадити ожину восени

Посадка ожини восени має певні тонкощі. Особливу увагу варто приділити підготовчому етапу.

  • Вибір і підготовка місця для посадки кущів

Ожина теплолюбна, тому для її посадки краще обрати добре освітлену ділянку, але при цьому сонце не повинно бути дуже палючим. Якщо місце буде у тіні, може виникнути загроза зниження морозостійкості рослини, пізнього дозрівання та низького урожаю ягід.

Також варто проконтролювати, щоб ділянка була захищена від протягів. Негативний вплив холодних вітрів призведе до травмування листя і ягід та може завадити запиленню. Найчастіше для посадки ожини садівники обирають ділянку на півдні або південному заході.

Для посадки ожини восени підійде суглинистий ґрунт, який добре пропускає повітря. Варто попередньо провести дренаж. Ґрунт перед посадкою має бути помірно зволоженим, оскільки ожина не любить зайвої вологи. На перезволоженій ділянці рослина буде погано рости й може загинути.

  • Підготовка посадкових ям та внесення добрива

Коріння ожини росте глибше, ніж у малини, тому яма для посадки повинна бути не менше 40-50 см. Ґрунт також розпушують до глибини 0,5 м.

Після того, як посадкові ями будуть готові, в них необхідно внести мінеральні добрива. Можна використати суперфосфат (100-150 г), сірчанокислий калій (40-50 г) і 5-8 кг перегною. Добриво потрібно перемішати з ґрунтом, щоб воно не контактувало з корінням саджанців.

Зверніть увагу! Не можна використовувати добрива, що містить хлор. Хлористий калій для ожини протипоказаний!

Якщо ви не внесли добрива під час посадки, то їх можна потім давати у вигляді підгодівлі.

  • Посадка ожини

Посадка ожини залежить від її сорту. Вирізняють два види рослин — пряморосла (куманіка) і сланка (росяніка).

Пряморослі сорти ожини висаджують через 0,8-1 м в ряду і не менше 2 м між рядами. Схема розміщення залежить від шпалер, сортів і бажаного виду формування.

Наземну частину після посадки такого сорту зрізають. У перший рік залишають два-три найсильніших пагони. У наступні роки кущ повинен складатися з п’яти плодючих пагонів. Куманіку зазвичай формують на шпалері. Якщо такої можливості немає, то необхідно сильно вкоротити пагони, але це може призвести до втрати частини врожаю.

Пряморослі сорти в перший рік підв’язують, направляючи в одну сторону. На наступний рік, влітку, ожина вже буде родити. Нові ж пагони підв’язують у протилежну сторону. Старі пагони після плодоношення зрізають до ґрунту. На наступний рік у цьому напрямку підв’язуються молоді пагони. Тобто плодоношення щороку відбувається на новій стороні.

Сланкі сорти ожини садять на відстані не менше 2-2,5 м в ряду і 2,5 м у міжряддях. Під час обрізання їх формують з п’яти або восьми пагонів.

Росяніку формують інакше, ніж куманіку. Основні пагони підв’язують, переплітаючи з дротами шпалери. Бічні пагони вкорочують, залишаючи на них не більше чотирьох пагонів.

Зверніть увагу! Ожина дає багато пагонів, тому від кущів до будівлі чи огорож має бути відстань не менше 1 м.

За годину до посадки коріння ожини можна потримати в розчині з 1 л води і 1 ч. л. перекису водню (3%).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Саджанці краще купляти в спеціальних магазинах. Обирати треба рослини з добре розвиненим кореневищем, здорові, без ознак гниття. На пагонах повинно бути добре сформоване вічко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 10:44:27