Україна і світ

Рада підтримала новий законопроєкт про угоди зі слідством у корупційних справах

Фото: Depositphotos

Верховна Рада на засіданні 9 жовтня проголосувала у першому читанні за законопроєкт №12039 про угоду зі слідством щодо розслідування корупційних злочинів.

Документ за основу підтримали 268 парламентрів, повідомив  народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт №12039: головні норми

За його словами, новий законопроєкт про угоди зі слідством підтримали НАБУ та САП, також він відповідає міжнародним зобов’язанням України.

Що пропонується:

  • вводиться нова стаття, яка дозволяє у випадку співпраці зі слідством через викриття співучасників та відшкодування шкоди призначати менший строк ув’язнення, ніж вимагає кодекс;
  • у таких випадках суд зможе визначити як додаткове покарання штраф – 102 млн грн максимум за особливо тяжкий злочин та більше 4 млн грн за тяжкий злочин;
  • також суд зможе конфіскувати майно фігуранта, якщо цей вид покарання буде узгоджено;
  • водночас такий інструмент не можна буде застосовувати за загальним правилом до організаторів схем за винятком випадку, що такий організатор викриє іншого організатора;
  • коли йдеться про злочини меншої тяжкості і якщо це невеликі схеми без співучасників, то зменшене ув’язнення зможе отримати фігурант, який повністю відшкодовує збитки, сплачує штраф та може отримати додатково конфіскацію.

18 липня в першому читанні Верховна Рада підтримала законопроєкт №11340 щодо угоди зі слідством у провадженні щодо корупційних злочинів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Документ передбачає надання можливості корупціонерам у разі угоди зі слідством отримати штраф замість покарання в’язницею, що викликало шквал критики.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 13:04:55