Журавлина: користь і шкода та кому не можна її вживати
Журавлина – це не лише смачна, але й надзвичайно корисна ягода. Однак, як і будь-яка ягода, вона має свої особливості вживання.
Отже, усе про корисні властивості журавлини, а також можливі негативні наслідки для здоров’я та хто повинен бути обережним під час її споживання – читайте в матеріалі.
Чим корисна журавлина
Журавлина багата на вітаміни та антиоксиданти, зокрема вітамін С, вітамін Е, вітамін К, марганець та проантоціанідини.
Ця чудо-ягода допомагає боротися із запаленнями, сприяє профілактиці інфекцій сечовивідних шляхів, покращує здоров’я серця, зубів та травної системи.
Журавлина: користь та шкода
Журавлина має безліч корисних властивостей, але потрібно враховувати й можливі ризики:
Вона містить оксалати. Підвищений рівень оксалатів може призвести до утворення каменів у нирках.
Надмірне споживання журавлини або її соку може впливати на дію ліків, зокрема на розріджувачі крові. Тому перед вживанням варто проконсультуватися з лікарем.
Журавлина: користь для чоловіків
- Завдяки своїм антиоксидантним властивостям, вона допомагає знизити ризик захворювань серця, покращує кровообіг і підтримує роботу простати.
- Регулярне споживання журавлини зменшує ймовірність запальних процесів та допомагає знизити ризик виникнення інфекцій.
Журавлина: користь для жінок
- Для жінок журавлина – це незамінний продукт, особливо у питаннях профілактики інфекцій сечовивідних шляхів.
- Також вона може сприяти збереженню краси шкіри завдяки високому вмісту вітамінів та антиоксидантів.
- Крім цього, журавлина підтримує гормональний баланс, що є важливим у різні періоди життя жінки.
Кому не можна вживати журавлину
Журавлину не можна вживати чи варто обмежити її споживання людям, які мають такі проблеми зі здоров’ям:
- Камені в нирках. Журавлина містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках. Людям, схильним до каменів у нирках, варто обмежити споживання цієї ягоди, особливо у великих кількостях.
- Приймання ліків, що розріджують кров. Через високий вміст вітаміну К, ця ягода може впливати на дію препаратів, що розріджують кров (наприклад, варфарин). Це може знижувати їхню ефективність і спричинити небажані наслідки.
- Як і будь-яка інша ягода, журавлина може викликати алергічну реакцію. Якщо ви знаєте про алергію на ягоди або інші продукти, варто бути обережним.
- Проблеми з кислотністю шлунку. Ця ягода кисла, а тому може спричинити подразнення у людей із підвищеною кислотністю шлунка або гастритом.
Перед регулярним вживанням журавлини, особливо у великих кількостях або у формі концентрованого соку, людям із зазначеними станами варто проконсультуватися з лікарем.
Джерело: health.clevelandclinic.org
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-09 12:14:00