Україна і світ

Швеція не виключає напад РФ з моря – міністр оборони Йонсон

Фото: Media Center Ukraine — Odesa

Росія може напасти на Швецію для отримання контролю над Балтійським морем.

Про це в інтерв’ю польській газеті Rzeczpospolita заявив міністр оборони Швеції Поль Йонсон.

Загроза для Швеції від РФ

– Росія становить загрозу для Швеції, як і для інших членів НАТО. Ми не можемо виключити нападу Росії на нашу країну, – сказав Йонсон.

Міністр зазначив, що хоч сили Кремля пов’язані в Україні, Москва показала, що “готова йти на серйозні військові та політичні ризики”, оскільки російський військово-морський флот, як і раніше, перебуває в Санкт-Петербурзі та Калінінграді.

У зв’язку з російською загрозою Швеція “реалізує амбітну програму з розширення” свого військово-морського флоту, додав Йонсон.

Швеція, яка подала заявку на вступ до НАТО незабаром після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, стала 32-м членом трансатлантичного військового альянсу лише в березні 2024 року.

Останніми роками Росія неодноразово погрожувала НАТО та її союзникам. Минулого місяця головний дипломат РФ Сергій Лавров заявив, що Кремль “повністю готовий” до війни з північноєвропейськими членами альянсу, одним з яких є Швеція.

У травні Кремль також викликав невдоволення країн Балтії та Північної Європи, запропонувавши в односторонньому порядку перекроїти свій кордон у Балтійському морі, після чого видалив проєкт указу без пояснення причин.

– Після початку російського вторгнення в Україну військове і торговельне значення Балтійського моря для Кремля ще більше зросло. Тому ми повинні враховувати агресивні наміри Росії в наших військових планах, – заявив Йонсон.

Попередження міністра оборони Швеції співзвучне зі словами Мікаеля Клаессона, верховного головнокомандувача збройними силами Швеції, який минулого місяця назвав Росію “стратегічно нестабільною” і заявив, що нині часи небезпечніші, ніж за часів холодної війни.

Попередник Клаессона, Мікаель Бюден, заявив у травні, що президент Росії Володимир Путін “обома очима” дивиться на шведський острів Готланд.

– Якщо Росія візьме під контроль Балтійське море і перекриє його, це матиме величезний вплив на наше життя – у Швеції та в усіх інших країнах, що межують із Балтійським морем. Ми не можемо цього допустити, – заявляв раніше Бюден.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, раніше міністр оборони Швеції Пол Йонсон говорив, що Росія зацікавлена в політичному розколі Євросоюзу і НАТО, оскільки усвідомлює неминучість програшу війни проти України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 13:58:23