Україна і світ

Прокурор МКС розповів, чи вірить в арешт Путіна

Фото: УНІАН

Виконання ордера на арешт кремлівського диктатора Володимира Путіна залежить від держав та їхньої політичної обстановки.

Про це під час зустрічі із журналістами розповів прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан.

Суддя МКС про виконання ордера на арешт Путіна

– Виконання ордера не залежить від мене. Це залежить від держав. Політична обстановка часто також важлива для реалізації оперативних рішень, що ведуть до арештів, – сказав він.

Карім Хан зазначив, що люди думали, що арешт неможливий для цілої низки впливових осіб, на яких було видано ордер на арешт.

– Люди думали: ну що це за нісенітниця? Є документ, аркуш паперу, який ви можете розірвати, який ви можете викинути. Як це може якось вплинути на армію, на могутню людину, у якої є розвідувальні служби, у якої, знаєте, є сили, у якої є гроші? – додав він.

За словами прокурора МКС, правда в тому, що хоч би як це розглядали на той час як марність, ці папірці вважали сильними, бо вони ґрунтувалися на доказах і були підписані незалежними суддями міжнародних судів.

– І ці могутні люди бачили суди зсередини. Вони постали перед суддями. Думаю, що це дуже точна оцінка моєї щирої віри: закон не такий сильний, як багато хто з нас хоче, і не такий слабкий, як багато хто думає, – наголосив Хан.

Прокурора МКС додав, що це підтверджується прикладами, зростанням ролі універсальності в національних судах і вимогою людей, не лише в Україні, а й у всьому світі.

– Люди хочуть, щоб їх бачили. Вони хочуть мати права. І вони хочуть справедливості. І я думаю, що поки цей заклик до відповідальності залишається тим, чого вимагають жертви, ми продовжимо робити свою роботу. Так, це нелегко, але це не неможливо, – підсумував Карім Хан.

ЄС закликав виконувати ордер на арешт Путіна

Нагадаємо, Євросоюз закликав усі країни, які ратифікували Римський статут, виконувати ордери на арешт, видані Міжнародним кримінальним судом, зокрема стосовно російського президента Володимира Путіна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У заяві ЄС висловив глибоке занепокоєння долею всіх українських дітей та інших цивільних осіб, незаконно переміщених Росією на тимчасово окуповані території України або незаконно депортованих до РФ та Білорусі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 13:25:39