Україна і світ

МКС може розслідувати справи про страти українських військових – прокурор Карім Хан

Фото: УНІАН

Справи щодо страти цивільних і військовополонених громадян України можуть бути в юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС). 

Про це заявив головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан під час зустрічі з українськими журналістами в Гаазі.

МКС може розслідувати страти українських військових

Прокурор зауважив, що окрім злочинів щодо незаконного переміщення українських дітей та атак на цивільну інфраструктуру, було виявлено й інші злочини Росії проти України. 

У відповідь на запитання, чи розглядає Міжнародний кримінальний суд можливість розслідування фактів щодо страти українських військовополонених, головний прокурор відповів, що не можна стратити військовополоненого, який склав зброю. 

– Незалежно від того, чи є людина главою держави, главою уряду, командиром або піхотинцем… не можна без суду й слідства стратити цивільного або військовополоненого, який склав зброю, – сказав Карім Хан. 

Також він зазначив, що якщо люди діють безкарно, то це може потрапляти під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, тому МКС має мандат щодо України.

Щодо того, чи несуть командири ЗС РФ відповідальність за воєнні злочини, які скоїли іноземні найманці, що перебувають під їхнім керівництвом, Хан сказав, що ніхто не має порушувати принципи Женевських конвенцій. 

– Усі, хто бере участь, чи то безпосередні військовослужбовці, чи то інші особи, мають певні обов’язки, і ніхто не повинен думати, що він може знайти спосіб обійти фундаментальний принцип, який закріплений у Женевських конвенціях, – наголосив Карім Хан.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, у березні 2023 року МКС видав міжнародний ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, пов’язані з депортацією і переміщенням дітей із тимчасово окупованих територій України до Росії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 13:20:20