Україна і світ

Вже 5 грудня країни ЄС, не дивлячись на лист-протест Орбана, обговорять членство України

Уже завтра, 5 грудня, посланці 27 країн-членів ЄС зустрінуться, щоб почати обговорення питання про початок переговорів про членство з Україною.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на офіційних осіб і дипломатів.

– Зустріч знаменує собою початок підготовки 27 країн до саміту лідерів Європейського союзу 14-15 грудня, на якому мають ухвалити рішення щодо перспектив інтеграції України, Молдови, Грузії та Боснії, – сказано у повідомленні.

Зокрема, на зустрічі говоритимуть про надання Києву бюджетної підтримки у розмірі €50 млрд ($54,10 млрд) до 2027 року.

Зараз дивляться

– У вівторок остаточних рішень не очікується, але початковий обмін думками між країнами-членами дасть уявлення про те, наскільки ймовірно, що саміт дасть зелене світло Україні, – підкреслює агентство.

Проте, як пише Sky News, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прагне зняти з порядку денного на саміті лідерів блоку, який пройде наступного тижня, питання членства України в ЄС і виділення країні мільярдів євро.

У листі до президента Європейської ради Шарля Мішеля, який головуватиме на саміті 14-15 грудня у Брюсселі, Віктор Орбан наполягає на тому, що спочатку потрібна “стратегічна дискусія” про європейське майбутнє України, і попереджає, що примусове ухвалення рішення може зруйнувати єдність ЄС.

– Я з повагою закликаю вас не запрошувати Європейську раду ухвалювати рішення щодо цих питань у грудні, оскільки очевидна відсутність консенсусу неминуче призведе до провалу, — написав Орбан у листі від 4 грудня.

Він прямо не каже, що Угорщина накладе вето на будь-які кроки щодо відкриття переговорів про членство з Україною.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 23:47:06