Україна і світ

Вступ України до ЄС – Рада закликала Євросоюз розпочати переговори

Верховна Рада схвалила звернення до країн-членів Європейського Союзу та інституцій ЄС із закликом підтримати старт переговорів про вступ України до блоку.

За проєкт постанови № 10315 проголосували 292 народні обранці.

Авторами документа є спікер ВР Руслан Стефанчук, віцеспікери Олександр Корнієнко та Олена Кондратюк, а також нардепи від різних фракцій парламенту.

Зараз дивляться

Текст звернення направлять до національних парламентів, урядів держав-членів ЄС та до інституцій Євросоюзу.

Про що йдеться у звернення Верховної Ради

Парламент підтвердив незворотність курсу України на набуття повноправного членства в Євросоюзі, який закріплено в Конституції.

Зазначається, що це екзистенційний вибір українського народу, який він зараз відстоює у розв’язаній РФ загарбницькій війні.

ВР звернула увагу, що, попри воєнні дії, Україна “досягла значного прогресу у здійсненні реформ”. І це було засвідчено у рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року.

У зв’язку з цим нардепи закликали ухвалити позитивне рішення щодо України під час саміту ЄС у Брюсселі в грудні.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Верховна Рада звертається до національних парламентів та урядів держав-членів Європейського Союзу, інституцій ЄС і закликає… підтримати прагнення України щодо вступу до ЄС шляхом прийняття рішення про відкриття переговорів про членство України в Євросоюзі під час засідання Європейської Ради 15 грудня 2023 року, – наголошується в зверненні.

Верховна Рада також закликала Євросоюз:

1. Продовжити підтримку українців у боротьбі за:

  • державний суверенітет України;
  • відновлення її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного кордону 1991 року;
  • загальноєвропейські цінності, демократію, плюралізм;
  • право націй вільно обирати шлях свого розвитку;
  • права та основоположні свободи людини і громадянина.

2. Продовжити тиск на РФ через нові пакети санкцій, максимально розширити їх “на політичне та економічне життя політичних лідерів РФ”, а також на осіб, відповідальних за розв’язання війни.

3. Підтримати макрофінансову стабільність нашої країни під час війни шляхом прийняття запропонованого Єврокомісією Інструменту підтримки України (Ukraine Facility). Йдеться про затвердження чотирирічної програми допомоги на €50 млрд.

4. Збільшити надання військової допомоги Україні.

5. Сприяти відбудові України, відновленню пошкоджених та зруйнованих внаслідок збройної агресії РФ об’єктів соціальної, енергетичної, транспортної та іншої інфраструктури.

Вступ України до ЄС: що відомо

У червні 2022 року Україна отримала офіційний статус кандидата в ЄС. Паралельно Єврокомісія надала Києву сім рекомендацій, спрямованих на реформи в різних сферах.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до ЄС. Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Київ на 90% виконав необхідні кроки.

Водночас звіт ЄК містив чотири додаткові рекомендації для України, які стосуються:

  • збільшення штату НАБУ;
  • усунення обмежень повноважень НАЗК щодо перевірки активів;
  • ухвалення закону про лобіювання;
  • виконання рекомендацій Венеційської комісії щодо прав нацменшин.

8 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкти, які охоплюють три з цих рекомендацій. Водночас уряд ухвалив законопроєкт про лобіювання.

Питання відкриття переговорів про членство України в ЄС розглядатиметься 14-15 грудня на саміті лідерів Євросоюзу в Брюсселі.

Джерело: Верховна Рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-09 13:22:29