Україна і світ

Вплив РФ на пострадянські країни – заява британської розвідки

Останні два роки війни Росії проти України відчутно змінили відносини РФ із країнами колишнього Радянського Союзу.

На таку тенденцію звернули увагу в розвідці Міноборони Великої Британії у зведенні від 28 лютого.

Відносини РФ та пострадянських країн

Британські розвідники наголошують: для Росії збереження впливу в пострадянських країнах майже напевно є пріоритетом зовнішньої політики, що має вирішальне значення для внутрішньої безпеки та економічного процвітання.

Зараз дивляться

Однак із лютого 2022 року, попри відмінності між пострадянськими країнами, загальний вплив Росії на її найближчих сусідів знизився.

– Ресурси, які Росія кинула на війну в Україні, та неспроможність РФ досягти військового прориву поставили під сумнів традиційну позицію Росії як гаранта регіональної безпеки, – зазначають у розвідці Міноборони Великої Британії.

Крім того, зазначають у британському оборонному відомстві, порушення Росією суверенітету України підвищило перспективу загрози безпеці з боку самої Росії.

– Занепад російської економіки та ризик вторинних санкцій посилили занепокоєння щодо економічної залежності від Росії, – продовжують британські розвідники.

У відповідь на ці тенденції країни колишнього Радянського Союзу активізували диверсифікацію своїх економічних, політичних і безпекових відносин, щоб зменшити залежність від Росії.

Тож, підсумовують у розвідці Міноборони Великої Британії, попри те, що Росія зберігає вплив, як відкритий, так і прихований, здатність Кремля досягати своїх цілей і завдань майже напевно значно знизилася за останні два роки.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 735-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело: Ministry of Defence

Фото: сайт президента Росії

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-28 14:54:04