Україна і світ

Виробництво падає: яка ситуація у світі з виробництвом зброї

Фото: Генштаб ЗСУ

У 2022 році доходи від продажу зброї та військових послуг 100 найбільшими компаніями галузі склали $597 млрд, що на 3,5% менше, ніж у 2021 році, навіть попри різке зростання попиту.

Про це свідчать нові дані, оприлюднені 4 грудня аналітичною компанією Стокгольмське дослідження міжнародного миру Stockholm International Peace Research (SIPRI).

Тенденція зі зростанням попиту на зброю та водночас відставання виробництва обумовлено дефіцитом робочої сили, стрімким зростанням виробничих витрат і збоями у каналах постачання, які посилилися через війну в Україні.

Зараз дивляться

Аналітики зазначають, що доходи від продажу зброї в США падають через виклики на виробництві.

Доходи від продажу зброї 42 американських компаній, які входять в топ-100 SIPRI, впали на 7,9% до $302 млрд у 2022 році.

– Ми починаємо спостерігати приплив нових замовлень, пов’язаних з війною в Україні, і в результаті деякі великі компанії США, включаючи Lockheed Martin і Raytheon Technologies, отримали нові замовлення. Однак через затримки у виконанні вже існуючих замовлень у цих компаній і труднощі з нарощуванням виробничих потужностей, доходи від нових замовлень, ймовірно, будуть відображені лише через два-три роки, — каже старший науковий співробітник SIPRI Нань Тянь.

  • Країни Азії та Океанії

Доходи від зброї 22 компаній з Азії та Океанії, зазначених у рейтингу, зросли на 3,1% до $134 млрд у 2022 році.

– Внутрішній попит і залежність від місцевих постачальників захистили азійських виробників зброї від збоїв у каналах поставок у 2022 році. Компанії в Китаї, Індії, Японії та Тайвані виграли від постійних державних інвестицій у військову модернізацію, — каже дослідник Програми військових витрат і виробництва зброї SIPRI Сяо Лян.

Доходи від виробництва зброї 26 європейських компаній у топ-100 SIPRI зросли на 0,9%, до $121 млрд у 2022 році.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Війна в Україні створила попит на техніку, придатну для війни на виснаження, як-от боєприпаси та бронетехніку. Доходи багатьох європейських виробників цієї зброї зросли. Йдеться про компанії в Німеччині, Норвегії та Польщі. Наприклад, польський PGZ збільшив свої доходи від продажу зброї на 14%, скориставшись програмою прискореної військової модернізації, яку проводить країна, — каже дослідник програми SIPRI Military Expenditure and Arms Production Programme Лоренцо Скараццато.

Єдина українська компанія в топ-100 SIPRI, Укроборонпром, зафіксувала 10% падіння доходу від продажу зброї до $1,3 млрд. Хоча доходи від реалізації військової техніки зросли в номінальному вираженні, це було знецінено високою інфляцією в країні.

Через брак даних лише дві російські компанії потрапили до топ-100 SIPRI за 2022 рік. Їхні доходи від загального озброєння впали на 12% до $20,8 млрд. Прозорість серед російських компаній продовжує знижуватися.

Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 00:31:55